• Register

alt 

SUY NIỆM TIN MỪNG 
NHÂN DANH TÌNH YÊU

Tiếng nói của con tim như vô hình nhưng vô cùng mãnh liệt. Nó cứ âm thầm thúc đẩy để chủ thể tự nhiên tìm về đối tượng yêu đương, bất kể giới hạn tuổi tác, địa vị, hoàn cảnh hoặc ngay cả thời gian và không gian.

Chẳng lạ gì vì yêu con người, Thiên Chúa đã xuống thế làm người hiện thân trong Đức Giêsu Kitôvà điên dại chết trên thập giá để chứng tỏ tình Ngài cho họ.

Riêng về những tương quan tình yêu giữa con người với nhau, nhất là tình yêu đôi lứa, vợ chồng, tiếng gọi tình yêu đã khiến họ bị hút lại gần nhau, yêu nhau, cho nhau, xâm nhập nhau đến nỗi Thánh Kinh đã diễn tả: "Người ta sẽ bỏ cha mẹ mà kết hiệp với vợ (chồng) mình, họ không còn là hai, nhưng là một huyết nhục."  St. 2,24.  Đó là sức mạnh của sự quyến dũ và hấp dẫn của tình yêu, nhất là ở thuở ban đầu khi mới yêu nhau.

Tuy nhiên, ở một khía cạnh khác của tình yêu thể hiện trong đời người, rất nhiều người đã bị mù quáng không thể phân biệt được tình yêu thật và tình yêu giả. Họ chỉ biết nhân danh tình yêu để vượt qua những biên giới của văn hóa, đạo lý, luật pháp, truyền thống và ngay cả luật Thiên Chúa.  Một khi vượt qua các giới hạn này, tình yêu không còn tinh tuyền và đẹp đẽ với những nét đẹp mẫu của tình yêu Thiên Chúa khắc ghi trong tim nhân loại. Nó thường hay bị hướng dẫn và nhuộm kín màu sắc của tội lỗi.

Bởi thế, vì nhân danh tình yêu nên xã hội con người tràn đầy những quái dị và nạn nhân thê thảm của tình yêu ngang trái. Người ta không thể tưởng tượng được một người cha có thể phạm tội dâm dục với con gái mình, hoặc người vợ hay chồng dám vô tình liều bỏ lũ con thơ dại bơ vơ để ích kỷ sống với người khác!  Và điều rất khó hiểu về phương diện tự nhiên là ngày nay người ta kỳ quái cho hai người đồng tính kết hôn, điều chẳng thấy xảy ra nơi các loài vật khác!  Những thảm họa ấy đã và đang xẩy ra trong rất nhiều xã hội hôm nay. Chúng đã từng xẩy ra thời Mai sen khi ông cho phép làm giấy ly dị. Điều thay đổi đó mà chính Chúa Giêsu xác định là do sự cứng lòng của con người, chứ từ đầu, khi Thiên Chúa tạo dựng con người thì không có như vậy.

Và ngày nay, vì hạnh phúc con người, Giáo hội Công Giáo cũng tháo gỡ nhiều trường hợp hôn nhân không thành với hy vọng cho họ một cuộc sống tốt đẹp hơn cả đạo lẫn đời. Tuy nhiên, ân huệ ấy sẽ không bao giờ trở thành sự khuyến khích ly dị, mà chỉ muốn xác định tính cách bất hợp pháp của hôn nhân cũ mà thôi; đồng thời cũng nhắc lại điều Chúa Giêsu phán: Sự gì Thiên Chúa đã kết hợp, con người không được phân rẽ. Đức Thánh Cha Phanxicô vừa xác định lại vấn đề này sau chuyến viếng thăm Hoa Kỳ: "Nhưng đây (tức tiêu hôn)  không phải là ly dị, vì Hôn Phối không thể bị phân ly khi trở thành Bí Tích; và Giáo Hội không thể thay đổi: Đây chính là Giáo hun của Giáo Hội."  ( "But this is not a divorce," the pope said, "because marriage is indissoluble when it is a sacrament -- and the Church cannot change that: this is doctrine.")

Bạn và tôi đều biết, theo triết gia Pascal, thì con tim mình có lý lẽ riêng của nó, đôi lúc không thể hiểu và cũng không thể kiểm soát hay điều khiển nổi những đam mê khi con tim say đắm. Vào thời điểm nào đó của cuộc đời, khi thức giấc sau những đêm dài tăm tối, chúng ta sẽ hiểu được lý do thực của việc nhân danh tình yêu để làm gì.  Điều quan trọng cần biết là việc làm ấy luôn phải đúng với luật và ý Chúa, để đời mình sẽ được kết thúc trên cõi vĩnh hằng nơi chỉ còn đức mến mà thôi, nghĩa là một tình yêu bất diệt trong Thiên Chúa hằng sống.

Lm. Raphael Xuân Nguyên


ĐƯỜNG HẸP

Để lãnh nhận nước trời với những điều kiện trong Phúc âm hôm nay: đó là thà mất một tay, một chân, một mắt, vv... nếu các phần thân thể ấy gây dịp tội, còn hơn là lành lặn hai tay, hai chân, hai mắt mà bị sa hỏa ngục!  Việc đánh mất này do mình tự nguyện chứ không phải do tha nhân áp đặt;  nói cách khác, muốn vào Nước Trời, mỗi cá nhân phải tự khép mình đi vào cửa hẹp như Chúa Giêsu đã dạy (Mt 7:13-14)

Đường hẹp dưới ánh sáng Tin Mừng có nhiều hướng đi: hướng đi mang tính tiêu cực như sám hối từ bỏ tội lỗi (Mt 3:2; Mc 6:12), sống tinh thần đạo dưới sự hướng dẫn của Chúa Thánh Thần (2 Cor 4:6) hơn là các hình thức bên ngoài của đạo (Mt 6:1; 2-4; 5-6; 16-18), luôn tìm sống theo ý Chúa hơn là sống theo ý mình (Mt 7:21-23). 

Hướng đi mang tính tích cực như phát triển bản thân với việc tăng gấp các khả năng Chúa ban (Mt 25:14-30), chọn đúng cách sống đạo phục vụ và yêu thương tha nhân nói chung, và ưu tiên riêng cho những người kém may mắn, bị ức hiếp, bóc lột, bỏ rơi... (Lc 10:29-37; Mt 25:31-46), và nhất là tìm sống gương mẫu và kết hiệp đời sống đạo thực tế với đời Chúa Giêsu trên dương thế đã đi qua. 

Con đường Chúa Giêsu đã đi qua được tóm gọn trong con đường thánh giá.  Lúc sinh ra Chúa đã nằm trên nôi thánh gía nghèo hèn hang lừa tuyết lạnh; lúc rao giảng Tin Mừng, Chúa đã hiến thân gắn đời mình với thập giá của đời nhân loại qua những chia sẻ đau thương trong giới hạn của họ, kể cả gánh lấy tội lỗi là nguyên nhân của sự chết; đồng thời Chúa cũng gánh lấy những rắc rối khó khăn và chống đối do con đường chia sẻ tình thương với con người; và sau cùng lúc chết, Chúa đã chọn chết trên thập tự, một con đường rất hẹp của thân phận con người, vì ở đó Chúa hầu như mất hết uy tín, mất hết quyền năng, mất luôn cả tình thân của các môn đệ, mất đoàn lũ dân chúng theo mình, và cô đơn nhất là mất luôn sự đỡ nâng của Thiên Chúa Cha rất dấu yêu của mình! 

Người đã tự nguyện đi vào con đường hẹp ấy để mở ra cửa trời cho tất cả nhân loại.  Người đã đánh đổi đời mình trong con đường hẹp thánh gía để đem lại thênh thang hạnh phúc của ơn cứu độ cho mọi tội nhân. 

Chúa Giêsu đã mất tất cả thân phận mình trong con đường hẹp để đổi lấy nước trời cho mỗi cá nhân con người, nếu hôm nay Người nói với tôi chỉ "từ bỏ"một phần thân thể để đổi lấy Nước Trời, tôi sẽ nghĩ sao?  Đâu là con đường hẹp tôi đang chọn sống để mở ra lối vào Nước Trời cho tôi?

Lm. Raphael Xuân Nguyên

Pope Francis’s homily at his final Mass of his historic trip to the United States
By Sarah Pulliam Bailey September 27 at 4:43 PM  


Pope Francis celebrates mass at the World Meeting of Families at Benjamin Franklin Parkway in Philadelphia on Sunday, Sept. 27, 2015. (CJ Gunther/Pool Photo via AP)

The following includes Pope Francis’s remarks at the Mass on the Benjamin Franklin Parkway in Philadelphia on Sunday. 
Today the word of God surprises us with powerful and thought-provoking images. Images which challenge us, but also stir our enthusiasm.
In the first reading, Joshua tells Moses that two members of the people are prophesying, speaking God’s word, without a mandate. In the Gospel, John tells Jesus that the disciples had stopped someone from casting out evil spirits in the name of Jesus. Here is the surprise: Moses and Jesus both rebuke those closest to them for being so narrow! Would that all could be prophets of God’s word! Would that everyone could work miracles in the Lord’s name!
Jesus encountered hostility from people who did not accept what he said and did. For them, his openness to the honest and sincere faith of many men and women who were not part of God’s chosen people seemed intolerable. The disciples, for their part, acted in good faith. But the temptation to be scandalized by the freedom of God, who sends rain on the righteous and the unrighteous alike (Mt 5:45), bypassing bureaucracy, officialdom and inner circles, threatens the authenticity of faith. Hence it must be vigorously rejected.
Once we realize this, we can understand why Jesus’ words about causing “scandal” are so harsh. For Jesus, the truly “intolerable” scandal consists in everything that breaks down and destroys our trust in the working of the Spirit!
Our Father will not be outdone in generosity and he continues to scatter seeds. He scatters the seeds of his presence in our world, for “love consists in this, not that we have loved God but that he loved us” first (1 Jn 4:10). That love gives us a profound certainty: we are sought by God; he waits for us. It is this confidence which makes disciples encourage, support and nurture the good things happening all around them. God wants all his children to take part in the feast of the Gospel. Jesus says, “Do not hold back anything that is good, instead help it to grow!” To raise doubts about the working of the Spirit, to give the impression that it cannot take place in those who are not “part of our group”, who are not “like us”, is a dangerous temptation. Not only does it block conversion to the faith; it is a perversion of faith!
Faith opens a “window” to the presence and working of the Spirit. It shows us that, like happiness, holiness is always tied to little gestures. “Whoever gives you a cup of water in my name — a small gesture — will not go unrewarded”, says Jesus (cf. Mk 9:41). These little gestures are those we learn at home, in the family; they get lost amid all the other things we do, yet they do make each day different. They are the quiet things done by mothers and grandmothers, by fathers and grandfathers, by children, by brothers. They are little signs of tenderness, affection and compassion. Like the warm supper we look forward to at night, the early lunch awaiting someone who gets up early to go to work. Homely gestures. Like a blessing before we go to bed, or a hug after we return from a hard day’s work. Love is shown by little things, by attention to small daily signs which make us feel at home. Faith grows when it is lived and shaped by love. That is why our families, our homes, are true domestic churches. They are the right place for faith to become life, and life grows in faith.
Jesus tells us not to hold back these little miracles. Instead, he wants us to encourage them, to spread them. He asks us to go through life, our everyday life, encouraging all these little signs of love as signs of his own living and active presence in our world.
So we might ask ourselves here today at the end of this festival: How are we trying to live this way in our homes, in our societies? What kind of world do we want to leave to our children (cf. Laudato Si’, 160)? We cannot answer these questions alone, by ourselves. It is the Spirit who challenges us to respond as part of the great human family. Our common house can no longer tolerate sterile divisions. The urgent challenge of protecting our home includes the effort to bring the entire human family together in the pursuit of a sustainable and integral development, for we know that things can change (cf. ibid., 13). May our children find in us models and incentives to communion! Not of divisions. May our children find in us men and women capable of joining others in bringing to full flower all the good seeds which the Father has sown!
Pointedly, yet affectionately, Jesus tells us: “If you, who are evil, know how to give good gifts to your children, how much more will the heavenly Father give the Holy Spirit to those who ask him!” (Lk 11:13). How much wisdom there is in these few words! It is true that, as far as goodness and purity of heart are concerned, we human beings don’t have much to show! But Jesus knows that, where children are concerned, we are capable of boundless generosity. So he reassures us: if only we have faith, the Father will give us his Spirit.
We Christians, the Lord’s disciples, ask the families of the world to help us! How many of us are here at this celebration! This is itself something prophetic, a kind of miracle in today’s world, which is tired of entering into new divisions, new breaches, our disasters. Would that we could all be prophets! Would that all of us could be open to miracles of love for the sake of their own family and of all the families of the world, and I’m talking about the miracle of love. And, in that manner they can overcome the scandal of a narrow, petty love, closed in on itself, impatient of others!
I say to you. As a question, so everyone can respond. In my house, do you shout? Or, do you speak with love and tenderness? It’s a good way of measuring our love. And how beautiful it would be if everywhere, even beyond our borders, we could appreciate and encourage this prophecy and this miracle! We renew our faith in the word of the Lord which invites faithful families to this openness. It invites all those who want to share the prophecy of the covenant of man and woman, which generates life and reveals God! Which helps us participate in the prophecy of peace. Of tenderness. Of family love. With tenderness, with patience and with love for our children and for our grandparents.
Anyone who wants to bring into this world a family which teaches children to be excited by every gesture aimed at overcoming evil – a family which shows that the Spirit is alive and at work – will encounter our gratitude and our appreciation. Whatever the family, people, religion, or region to which they belong! May God grant all of us to become prophets of the joy of the gospel, of the gospel of the family, of the family’s love. To be prophets as the Lord’s disciples, the grace to be worthy of this purity of heart which is not scandalized by the Gospel! Let it be so.

image2

BÀI ĐỌC I: St 2, 18-24

"Cả hai nên một thân thể".

Trích sách Sáng Thế.
Chúa là Thiên Chúa phán: "Đàn ông ở một mình không tốt. Ta hãy tạo dựng cho nó một nội trợ giống như nó". Sau khi lấy bùn đất dựng nên mọi thú vật dưới đất và toàn thể chim chóc trên trời, Thiên Chúa dẫn đến trước mặt Ađam để coi ông gọi chúng thế nào, và sinh vật nào Ađam gọi, thì chính đó là tên nó. Ađam liền đặt tên cho mọi súc vật, chim trời và muông thú. Nhưng Ađam không gặp một người nội trợ giống như mình. Vậy Thiên Chúa khiến cho Ađam ngủ say, và khi ông đang ngủ, Người lấy một xương sườn của ông, và đắp thịt lại. Thiên Chúa làm cho chiếc xương sườn đã lấy từ Ađam trở thành người đàn bà, rồi dẫn đến Ađam. Ađam liền nói: "Bây giờ đây xương bởi xương tôi và thịt bởi thịt tôi. Người này sẽ được gọi là người nữ, vì bởi người nam mà ra". Vì thế, người đàn ông sẽ lìa bỏ cha mẹ mà kết hợp với vợ mình, và cả hai nên một thân thể. Đó là lời Chúa.

ĐÁP CA: Tv 127, 1-2. 3. 4-5. 6
Đáp: Nguyện Chúa chúc phúc cho chúng con hết mọi ngày trong đời sống chúng con!

Xướng: 1) Phúc thay những bạn nào tôn sợ Thiên Chúa, bạn nào ăn ở theo đường lối của Người! Công quả tay bạn làm ra bạn được an hưởng, bạn được hạnh phúc và sẽ gặp may.
2) Hiền thê bạn như cây nho đầy hoa trái, trong gia thất nội cung nhà bạn. Con cái bạn như chồi non của khóm ô-liu, ở chung quanh bàn ăn của bạn.
3) Đó là phúc lộc dành để cho người biết kính sợ Chúa. Nguyện Chúa từ Sion chúc phúc cho bạn, để bạn nhìn thấy cảnh thịnh đạt của Giêrusalem, hết mọi ngày trong đời sống của bạn.
4) Và để bạn nhìn thấy lũ cháu đàn con. Nguyện xin bình an đến trên đất Israel.

BÀI ĐỌC II: Dt 2, 9-11
"Đấng thánh hoá và những người được thánh hoá, tất cả đều do một nguồn gốc".

Trích thư gửi tín hữu Do-thái.
Anh em thân mến, Đấng trong một thời gian bị hạ xuống kém các Thiên Thần, là Đức Giêsu, chúng ta thấy Người được triều thiên vinh quang và danh dự vì cuộc tử nạn của Người, để nhờ ơn Thiên Chúa, Người chịu chết thay cho mọi người. Quả vậy, thật là thích hợp việc Chúa là nguyên nhân và cùng đích mọi vật, đã dẫn đưa nhiều con cái đến vinh quang và đã lấy cuộc khổ nạn mà làm cho Đấng đem lại ơn cứu rỗi được hoàn hảo. Vì chưng, Đấng thánh hoá và những người được thánh hoá, tất cả đều do một nguồn gốc. Vì thế, Người không hổ thẹn gọi họ là anh em.  Đó là lời Chúa.

ALLELUIA: Ga 17, 17b và a
Alleluia, alleluia! - Chúa phán: "Lời Cha là chân lý; xin hãy thánh hoá chúng trong sự thật". - Alleluia.

PHÚC ÂM: Mc 10, 2-12 {hoặc 2-16}
"Sự gì Thiên Chúa đã kết hợp, loài người không được phân rẽ".

Tin Mừng Chúa Giêsu Kitô theo Thánh Marcô.
Khi ấy, những người biệt phái đến gần và hỏi thử Chúa Giêsu rằng: "Người ta có được phép ly dị vợ mình chăng?" Người đáp: "Môsê đã truyền cho các ông thế nào?" Họ thưa: "Môsê cho phép làm giấy ly dị và cho ly dị". Bấy giờ Chúa Giêsu đáp lại: "Chính vì sự cứng lòng của các ông, mà Môsê đã viết ra điều luật đó. Nhưng lúc khởi đầu cuộc sáng tạo, Thiên Chúa đã dựng nên một người nam và một người nữ. Bởi đó người nam sẽ lìa cha mẹ để luyến ái vợ mình, và hai người sẽ nên một huyết nhục. Như thế, họ không còn là hai mà là một huyết nhục. Vậy sự gì Thiên Chúa đã kết hợp, loài người không được phân rẽ".

Về đến nhà, các môn đệ lại hỏi Người về điểm đó. Và Người bảo các ông: "Ai bỏ vợ mình và lấy vợ khác, thì phạm tội ngoại tình đối với người vợ trước. Và người nữ bỏ chồng và lấy chồng khác, thì cũng phạm tội ngoại tình". 

{Bấy giờ người ta đưa những trẻ nhỏ đến cùng Chúa Giêsu để Người đặt tay trên chúng, nhưng các môn đệ khiển trách họ. Thấy vậy, Chúa Giêsu bất bình và bảo các ông rằng: "Hãy để các trẻ nhỏ đến cùng Thầy, đừng ngăn cản chúng, vì nước Thiên Chúa là của những người giống như chúng. Thầy bảo thật các con: Ai không đón nhận nước Thiên Chúa như trẻ nhỏ, sẽ không được vào nước đó". Rồi Người ôm chúng, đặt tay ban phép lành cho chúng.}   Đó là lời Chúa.


LỜI NGUYỆN TÍN HỮU
CHÚA NHẬT 27 TNB
Chủ tế: Anh chị em thân mến, chúng ta hãy dâng lời cầu nguyện cho những người Thiên Chúa đã liên kết thành vợ chồng trong hôn nhân, để họ luôn nhớ và thi hành lời Chúa dạy: "Ðiều gì Thiên Chúa đã liên kết thì loài người không được phân ly".

Xướng:  1. Nhiệm vụ của Hội thánh là giúp mọi người chuẩn bị và nuôi dưỡng đời sống hôn nhân theo ý Thiên Chúa / Xin cho các vị chủ chăn luôn tận tâm thi hành nhiệm vụ rất cần thiết và cao quí này / để xây dựng mình mầu nhiệm Chúa Kitô.

                                                                                              Chúng ta cầu xin Chúa

2.  Xin cho các nhà cầm quyền biết ý thức trách nhiệm tạo điều kiện / và môi trường tốt cho các đôi vợ chồng sống đời hôn nhân / để loại bỏ mọi ảnh hưởng nguy hại đến đời sống gia đình.
3.  Xin cho các đôi vợ chồng luôn chung thủy / yêu thương / và bền vững tôn trọng lẫn nhau như đã hứa, / và nếu có chia rẽ bất hòa / biết nhận lỗi và tha thứ cho nhau / để gia đình được sum họp và bình an trong hạnh phúc.
4.  Xin cho các đôi vợ chồng trong giáo xứ chúng ta / luôn quan tâm đến việc giáo dục con cái / nhất là biết nêu gương sáng về đức tin và tình mến Chúa / trong gia đình mình.
5.  Chúng ta cầu xin cho các linh hồn theo ý những người xin lễ hôm nay / được chung hưởng hạnh phúc quê trời cùng Chúa.   Và trong thinh lặng / xin mọi người cùng dâng lên Chúa những nguyện ước riêng của mình.

Chủ tế: Lạy Chúa, có quá nhiều hoàn cảnh khác nhau và những ảnh hưởng xấu trong xã hội, đang gây đổ vỡ cho nhiều gia đình chúng con, xin Chúa ban ơn trợ giúp để mọi gia đình công giáo, luôn là những dấu hiệu tinh thương của Chúa giữa thế giới này.   Chúng con cầu xin nhờ Ðức Giêsu Kitô Chúa chúng con. Amen

 

          

                                                                                                                      communion

 

NỘI DUNG VÀ LỊCH TRÌNH HỌC GIÁO LÝ TÂN TÒNG
CỘNG ĐOÀN TRÁI TIM VÔ NHIỄM ĐỨC MẸ
NIÊN KHÓA 2015-2016

Chú ý:

Bạn muốn có Sách Giáo Lý Youcat mới nhất của Giáo Hội Công Giáo bằng tiếng Việt,

Xin vào trang Web Giáo Lý Youcat tiếng Việt (ở phiá trái trang suyniem.com home này, trong phần những trang web hay)

để lấy toàn bộ Cuốn Giáo Lý Youcat bằng tiếng Việt khi bấm vào      

=> Tài liệu dạng PDF, nhấn vào đây để tải về máy  do Lm. Antôn Nguyễn Mạnh Đồng (GP Cần Thơ)

dịchToàn bộ Sách Giáo Lý dành cho người trẻ (Youcat)

Chúa Nhật 4 tháng 10 năm 2015 (Khai Giang)

1. For What purpose are we here on earth?

2. Why did God create us?
3. Why do we seek God?
4. Can we know the existence of God by our reason?
5. Why do people deny that God exists, if they can know Him by reason?
6. Can we grasp God at all in concepts? Is it possible to speak about Him meaningfully?
7. Why Did God to show himself in order for us to be able to know what he is like?
8. How does God reveal Himself in the Old Testament?
9. What goes God show us about Himself when he sends his Son to us?
10. With Jesus Christ, has everything been said, or does revelation continue even after Him?
11. Why do we hand on the faith?
12. How can we tell what belongs to the true faith?
13. Can the Church err in questions of faith?
14. Is sacred Scripture true?
15. How can sacred Scripture be "true" if not everything in it is right?
16. What is the right way to read the Bible?
17. What significance does the Old Testament have for Christ?
18. What significance does the New Testament have Christians?
19. What role does Sacred Scripture play in the Church?
20. How can we respond to God when he speaks to us?
21. Faith - What is it?

Chúa Nhật 11 tháng 10 năm 2015

22. How does one go about believing?

23. Is there a contradiction between faith and science?
24. What does my faith have to do with the Church?
25. Why does the faith require definitions and formulas?
26. What are creeds?
27. How did the creeds come about?
28. What does the Apostles creeds say?
29. What does the Nicene (Nicene-Constantinopolitan) creeds say?
30. Why do we believe in only one God?
31. Why does God give Himself a name?
32. What does it mean to say that God is truth?
33. What does it mean to say that God is love?
34. What should you do once you have come to know God?
35. Do we believe in one God or in three Gods?
36. Can we deduce logically that God is triune?
37. Why is God "Father"?
38. Who is the Holy Spirit?
39. Is Jesus God? Does He belong to the Trinity?
40. Can God do anything? Is he almighty?
41. Does science make the Creator superfluous?
42. Can someone accept the theory of evolution and still believe in the Creator?
Chúa Nhật 18 tháng 10 năm 2015

43. Is the world a product of chance?

44.Who created the world?
45. Do natural laws and natural systems come from God also?
46. Why does the book of Genesis depict creation as "the work of six days"?
47. Why did God rest on the seventh day?
48. Why did God create the world?
49. Does God guide the world and my life?
50. What role does man play in God's providence?
51. If God is all-knowing and all powerful, why does he not prevent evil?
52. What is heaven?
53. What is hell?
54. What are angels?
55. Can we interact with angels?
56. Does man have a special place in creation?
57. How should man treat animals and other fellow creatures?
58. What does it means to say that man was created "in God's image"?
59. Why did God make man?
60. Why is Jesus the greatest example in the world?
61. In what does the equality of all men consist?
62. What is the soul?
63. From where does man get his soul?

Chúa Nhật 25 tháng 10 năm 2015

64. Why did God create man male and female?

65. What about people who feel they are homosexual?
66. Was it part of God's plan for men for suffer and die?
67. What is sin?
68. Original sin? What does the fall of Adam and Eve have to do with us?
69. Are we compelled to sin by original sin?
70. How does God draw us out of the whirlpool of evil?
71. Why are the reports about Jesus called "the Gospel", "the Good News"?
72. What does the name "Jesus" mean?
73. Why is Jesus called "Christ"?
74. What does it mean to say that Jesus is "the only-begotten Son of God"?
75. Why do Christians address Jesus as Lord?
76. Why did God become man in Jesus?
77. What does it mean to say that Jesus Christ is at the same time true God and true man?
78. Why can we grasp Jesus only as a "mystery"?
79. Did Jesus have a soul, a mind, and a body jus as we do?
80. Why is Mary a virgin?
81. Did Mary have other children besides Jesus?
82. Isn't it improper to call Mary the "Mother of God"?
83. What does the "Immaculate Conception of Mary" mean?
84. Was Mary only an instrument of God?

Chúa Nhật 1 tháng 11 năm 2015

85. Why is Mary our mother also?

86. Why did Jesus wait thirty years to begin his public life?
87. Why did Jesus allow John to baptize him, although he was without sin?
88. Why was Jesus led into temptation? Could he really be tempted at all?
89. To whom does Jesus promise "the kingdom of God"?
90. Did Jesus work miracles, or are they just pious tales?
91. But why did Jesus work miracles?
92. Why did Jesus call apostles?
93. Why was Christ transfigured on the mountains?
94. Did Jesus know that he would die when he entered Jerusalem?
95. Why did Jesus choose the date of the Jewish feast of Passover for his death and
      Resurrection?
96. Why was a man of peace like Jesus condemned to death on a cross?
97. Are the Jews guilty of Jesus' death?
98. Did God will the death of his only Son?
99. What happened to the last Supper?
100. On the Mount of Olives on the night before his death, did Jesus really experience fear of  
        death?
101. Why did Jesus have to redeem us on the Cross, of all places?
102. Why are we too supposed to accept suffering in our lives and thus "take up our cross" and
        thereby follow Jesus?
103. Was Jesus really dead? Maybe he was able to rise again because he only appeared to have suffered death.
104. Can you be a Christian without believing in the Resurrection of Christ?
105. how did the disciples come to believe that Jesus is risen?

Chúa Nhật 8 tháng 11 năm 2015

106. Are there proofs for the Resurrection of Jesus?

107. Through his Resurrection, did Jesus return to the physical, corporeal state that ge had during his earthly life?
108. What changed in the world as a result of the Resurrection?
109. What does it mean to say that Jesus ascended into heaven?
110. Why is Jesus Christ the Lord of the whole world?
111. What will it be like when the world comes to an end?
112. What will it be when Christ judges us and the whole world?
113. What does it mean to say: I believe in the Holy Spirit?
114. What role does the Holy Spirit play in the life of Jesus?
115. Under what names and signs does the holy Spirit appear?
116. What does it mean to say that the Holy Spirit has "spoken through the prophets"?
117. How could the Holy Spirit work in, with, and through Mary?
118. What happened on Pentecost?
119. What does the Holy Spirit do in the Church?
120. What does the Holy Spirit do in my life?
121. What does "Church" mean?
122. Why does God want there to be a Church?
123. What is task of the Church?
124. Why is the Church more than an institution?
125. What is unique about the people of God?
126. What does it mean to say that the Church is the "Body of Christ"?

Chúa Nhật 15 tháng 11 năm 2015

127. What does it mean to say that the Church is the "Bride of Christ"?

128. What does it mean to say that the Church is the "Temple of the Holy Spirit"?
129. Why can there be only one Church?
130. Are non-Catholic Christian our sisters and brothers also?
131. What must we do for the unity of Christians?
132. Why is the Church holy?
133. Why is the Church called Catholic?
134. Who belong to the Catholic Church?
135. What is the relation between the Church and the Jews?
136. How does the Church view other religions?
137. Why is the Church called apostolic?
138. How is the one, catholic, and apostolic Church structured?
139. What is the lay vocation?
140. Why is the Church not a democratic organization?
141. What is the Pope's responsibility?
142. Can bishops act and teach against the pope, or the pope against the bishops?
143. Is the Pope really infallible?
144. What is the task of the bishops?
145. Why does Jesus want there to be Christians who live their whole lives in poverty, unmarried
        chastity, and obedience?
146. What does the "Communion of Saints" mean?
147. Why does Mary have such a preeminent place in the Communion of Saints?

Chúa Nhật 22 Tháng 11 Năm 2015

148. Can Mary really help us?

149. May we worship Mary?
150. Can the Church really forgive sins?
151. What possibilities are there for the forgiveness of sins in the Church?
152. Why do we believe in the resurrection of the dead?
153. Why do we believe in the resurrection of the "body"?
154. What happen to us when we die?
155. How does Christ help us at our death, if we trust in Him?
156. What is eternal life?
157. Will we be brought to judgment after death?
158. What is heaven?
159. What is purgatory?
160. Can we help the departed who are in the condition of purgatory?
161. What is hell?
162. But if God is love, how can there be a hell?
163. What is the Last Judgment?
164. How will the world come to an end?
165. Why do we say "Amen" to the profession of our faith?
166. Why does the Church celebrate the liturgy so often?
167. What is liturgy?
168. Why does the liturgy have priority in the life of the Church and the life of the individual?

Chúa Nhật 29 Tháng 11 Năm 2015

169. What happens to us when we celebrate the liturgy?
170. What is the most profound origin of the liturgy?

171. What is the essence of every liturgy?
172. How many sacraments are there and what are their names?
173. Why do we need sacraments in the first place?
174. Why is faith in Jesus Christ not enough? Why does God give us the sacraments, too?
175. Why do the sacraments belong to the Church? Why cannot anyone use them however he
        wants? 
176. Which sacraments can be received only once in a lifetime?
177. Why is faith a prerequisite for the sacraments?
178. If a sacrament is administered by someone who is unworthy, does it fail to its effect?
179. Who celebrate the liturgy?
180. Why is the Mass sometimes referred to as a "worship service"?
181. Why are there so many signs and symbols in the liturgies?
182. Why do the sacred signs of the liturgy need words, too?
183.Why is there music at liturgies, and what kind of music must it be suitable for liturgy?
184. How does the liturgy effect time?
185. Why does the liturgy repeat itself every year?
186. What is the liturgical year?
187. How important is Sunday?
188. What is the liturgy of the Hours?
189. How does the liturgy effect the spaces in which we live?

Chúa Nhật 6 Tháng 12 Năm 2015

190. What is the Christian house of prayer?
191. What liturgical spaces define the house of God?

192. Can the Church also change and renew the liturgy?
193. Is there some inner logic that unites the sacraments with each other?
194. What is Baptism?
195. How is Baptism administered?
196. Who can be baptized, and what is required of a candidate?
197. Why does the Church adhere to the practice of infant Baptism?
198. Who can administer Baptism?
199. Is Baptism in fact the only way to salvation?
200. What happens in Baptism?
201. What is the significance of receiving a name in Baptism?
202. Why should Christians choose the names of saints at Baptism?
203. What is Confirmation?
204. What does sacred Scripture say about the sacrament of Confirmation?
205. What happens in Confirmation?
206. Who can be confirmed, and what is required of a candidate for Confirmation?
207. Who may confirm?
208. What is Holy Eucharist?
209. When did Christ institute the Eucharist?
210.  How did Christ institute the Eucharist?   

Chúa Nhật 13 Tháng 12 Năm 2015

211. How important is the Eucharist for the Church?
212. What names are there for Jesus' meal with us, and what do they mean?

213. What elements are essential to a Holy Mass?
214. How is the Mass structured?
215. Who leads the celebration of the Eucharist?
216. In what way is Christ there when the Eucharist is celebrated?
217. What happens in the Church when she celebrates the Eucharist?
218. What is the right way to honor the Lord present in the bread and wine?
219. How often must a Catholic Christian participate in the celebration of the Eucharist?
220. What sort of preparation do I need in order to be able to receive Holy Eucharist?
221. How does Holy Communion change me?
222. May the Eucharist be administered to non-Catholic Christians also?
223. In what way is the Holy Eucharist an participation of eternal life?
224. Why did Christ give us the sacrament of penance and the Anointing of the Sick?
225. What names are there for the sacrament of penance?
226. But we have Baptism, which reconciles us with God; why the do we need a special
        sacrament of Reconciliation?
227. Who instituted the Sacrament of Penance?
228. Who can forgive sins?
229. What prepares a person for repentance?
230. What is penance?
231. What are the tow basic elements required for the forgiveness of a Christian' s sins to occur
        in the Sacrament of Penance?

Chúa Nhật 20 Tháng 12 Năm 2015

232. What must I bring to a confession?

233. What sins must be confessed?
234. When is a Catholic obliged to confess his serious sins? How often should one go to
        confession?
235. Can I make a confession even if I have not committed any serious sin?
236. Why are priests the only ones who can forgive sins?
237. Are there sins that are so serious that not even the overage priest can forgive them?
238. May a priest later repeat something he has learned in confession?
239. What are the positive effects of confession?
240. How was "sickness" interpreted in the Old Testament?
241. Why did Jesus show so much interest in the sick?
242. Why should the Church take special care of the sick?
243. For whom is the sacrament of the Anointing of the Sick intended?
244. How does the Anointing of the Sick administered?
245. How does the Anointing of the Sick work?
246. Who can administer the Anointing of the Sick?
247. What is mean by "Viaticum"?
248. What are the names of the sacraments that serve to build up communion in the Church?
249. What happens in Holy Orders?
250. How does the Church understand the sacrament of Holy Orders?
251. What are the degrees of the Sacrament of Holy Orders?
252. What happens in Episcopal ordination? 

Chúa Nhật 27 Tháng 12 Năm 2015 

253. How important for a Catholic Christian is his bishop?
254. What happens in priestly Ordination?
255. What happens in diaconal ordination?
256. Who can receive the sacrament of Holy Orders?
257. Is it demeaning to women that only men may receive the sacrament of Holy orders?
258. Why does the Church require priests and bishops to live a celibate life?
259. How is the universal priesthood of all the faithful different from ordained priesthood?
260. Why did God dispose man and woman for each other?
261. How does the Sacrament of Matrimony come about?
262. What is necessary for a Christian, sacramental marriage?
263. Why is marriage indissoluble?
264. What threatens marriage?
265. Are all people called to marriage?
266. How is a Church wedding celebrated?
267. What should be done if a Catholic wants to marry a non-Catholic Christian?
268. Can a Catholic Christian marry a person from another religion?
269. May a husband and wife who are always fighting get a divorce?
270. What is the Church's stance on people who are divorced and remarried?
271. What does it mean to say that the family is a"Church in miniature"?
272. What are sacramentals?
273. Does the Church still practice exorcism?
274. How important is so-called "popular piety"? 

Chúa Nhật 3 Tháng 1 năm 2016 

275. Is it permissible to venerate relics?
276. What is purpose of a pilgrimage?
277. What are the Stations of the Cross?
278. What is the purpose of a Christian funeral?
279. Why do we need faith and the sacraments in order to live a good, upright life?
280. What reasons do Christians give for human dignity?
281. Why do we yearn for happiness?
282. Does Sacred Scripture speak about a way to happiness?
283. What are the Beatitude?
284. Why are the Beatitudes so important?
285. What is eternal happiness?
286. What is freedom and what is it for?
287. But doesn't "freedom" consist of being able to choose evil as well?
288. Is man responsible for everything he does?
289. Must we allow a person to use his free will, even when he decides in favor of evil?
290. How does God help us to be free men?
291. How can a person tell whether his action is good or bad?
292. May we do something bad so that good can result from it?
293. Why did God give us "passions" or emotions?
294. Is someone a sinner if he experiences strong passions within himself?
295. What is conscience? 

Chúa Nhật 10 Tháng 1 Năm 2016 

296. Can someone be compelled to do something that is against his consciene?
297. Can a person form his conscience?
298. Is someone who in good conscience acts wrongly guilty in God's sight?
299. What is mean by a virtue?
300. Why do we have to work to form our character?
301. How does a person become prudent?
302. How does one act justly?
303. What does it mean to have fortitude?
304. Why ii it virtuous to be moderate?
305. What are the three supernatural virtues?
306. Why are faith, hope and charity virtues?
307. What is faith?
308. What is hope?
309. What is charity?
310. What are the seven gifts of the Holy Spirit?
311. What are the fruits of the Holy Spirit?
312. How does a person know that he has sinned?
313. Why must a sinner turn to God and ask him for forgiveness?
314. How do we know that God is merciful?
315. How is the sin in the first place?
316. How can we distinguish serious sins (mortal sins) from less serious (venial) sins? 

Chúa Nhật 17 Tháng 1 Năm 2016 

317. How can a person be delivered from a serious sin and reunited with God?
318. What are vices?
319. Are we responsible for the sins of other people?
320. Is there such a thing as structures of sin?
321. Can a Christian be a radical individualist?
322. What is more important, society or individual?
323. How can the individual be integrated into society in such a way that he nevertheless can
        develop freely?
324. On what principles does a society build?
325. What is the basis for authority in society?
326. When does an authority act legitimately?
327. How can the common good be promoted?
328. What can the individual  contribute to the common good?
329. How does social justice come about in a society?
330. To what extent are all men equal in God's sight?
331. Why there nevertheless injustice among men?
332. How is the solidarity of Christians with other people expressed?
333. Is there a natural law that everyone can know?
334. What connection is there between the "natural moral law" and the law of the Old Covenant?
335. What significance does the Law of the Old Covenant have?
336. How did Jesus deal with the Law of the Old Covenant?
337. How are we saved? 

Chúa Nhật 24 Tháng 1 Năm 2016 

338. What is grace?
339. What does God grace do to us?
340. How is God's grace related to our freedom?
341. Can someone earn heaven by good works?
342. Are we all supposed  to become "saints"?
343. How does the Church help us to lead a good responsible life?
344. Why does the Church also make declarations about ethical questions and about matters of
        personal conduct?
345. What are the "Five Precepts of the Church"?
346. What is the purpose of the precepts of the Church, and how binding are they?
347. Why is "not participating what you preach" such a serious deficiency in a Christian?
348. "Teacher, what... must I do to have eternal life? (Mt 19:16)
349. What are the Ten Commandments?
350. Are the Ten Commandments a random list?
351.   Aren’t the Ten Commandments outmoded? 
352.  What is the meaning of the commandment, “ I am the Lord, your God” (Ex 20:2)? 
353.  Why do we worship God? 
354.  Can people be forced to believe in God? 
355. You shall not have strange Gods before me.” 
356.  Is esotericism as found, for example in New Age beliefs, compatible with the Christian f
aith? 

357.  Is atheism always a sin against the First Commandment? 
358.  Why does the Old Testament forbid images of God, and why do we Christians no longer keep that commandment? 

Chúa Nhật 31 Tháng 1 Năm 2016 

359.  Why does God want us to “hallow” his name (that is, keep it holy)? 
360.  What is the meaning of the Sign of the Cross? 
361.  What does it mean for a Christian to be baptized with a particular name? 
362.  Why do Jews celebrate the Sabbath? 
363.  How does Jesus deal with the Sabbath? 
364.  Why do Christians replace the Sabbath with Sunday? 
365.  How do Christians make Sunday “the Lord’s day”? 
366.  Why is it important for the State to preserve Sunday? 
367.  To whom does the Fourth Commandment refer, and what does it require of us? 
368.  What place does the family have in God’s plan of creation? 
369.  Why are families irreplaceable? 
370.  Why should the State protect and promote families? 
371.  How does a child respect his parents? 
372.  How do parents respect their children? 
373.  How should a family live its faith together? 
374.  Why is God more important than the family?
375.  How is authority exercised correctly?
376.  What duties do citizens have toward the State?
377.  When must we refuse to obey the State? 
378.  Why is it not permissible to take one’s own life or the lives of others? 
379. What sorts of attacks on human life are forbidden by the Fifth Commandment?

Chúa Nhật 7 Tháng 2 Năm 2016 

380.  Why is it permissible to tolerate the killing of another human being in the case of legitimate
         self-defense? 
381.  Why is the Church opposed to capital punishment? 
382.  Is it permissible to offer assistance in dying? 
383.  Why is abortion unacceptable at any phase in the development of an embryo? 
384.  Can a handicapped child be aborted? 
385.  Can experiments be performed on living embryos and embryonic stem cells? 
386.  Why does the Fifth Commandment protect the physical and spiritual integrity of a human being as well? 
387.  How should we treat our body? 
388.  How important is health? 
389.  Why is it a sin to take drug? 
390.  Is it permissible to experiment on a live human being? 
391.  Is organ donation important? 
392.  What sorts of acts violate the human right to bodily integrity? 
393.  How do Christians assist someone who is dying? 
394.  How do Christians treat the corpse of someone who has died? 
395.  What is peace? 
396.  How does a Christian deal with anger? 
397.  What does Jesus think about nonviolence? 
398.  Must Christians be pacifists? 
399.  When is the use of military force allowed?
400.  What does it mean to say that man is a sexual being?

Chúa Nhật 17 Tháng 2 Năm 2016 

401.  Is there a priority of one sex over the other? 
402.  What is love? 
403.  How is sexuality related to love? 
404.  What is chaste love?  Why should a Christian live a chaste life? 
405.  How can anyone live a chaste life?  What can it help? |
406.  Does everybody have to be chaste, even married people? 
407.  Why is the Church against premarital sexual relations? 
408.  How can you live as a young Christian if you are living in a premarital relationship or have already had premarital relations? 
409.  Is masturbation an offense against love? 
410.  What is meant by “fornication”? 
411.  Why is prostitution a form of fornication?
412.  Why is the production and consumption of pornography a sin against charity? 
413.  Why is rape a serious sin? 
414.  What does the Church say about using condoms to fight AIDS? 
415.  What is the Church’s judgment on homosexuality? 
416.  What are the essential elements of Christian marriage? 
417.  What significance does the sexual encounter have within marriage? 
418.  What is the significance of the child in a marriage? 
419.  How many children should a Christian married couple have? 
420.  May Christian married couple regulate the number of children they have? 
421.  Why are all methods of preventing the conception of a child not equally good?
Chúa Nhật 21 Tháng 2 Năm 2016 

422. What can childless couple do? 
423.  What is the Church’s judgment on surrogate motherhood and artificial fertilization?
424.  What is adultery?  Is divorce the appropriate response? 
425.  What does the Church have against “marriage without the certificate”? 
426.  What is regulated by the Seventh Commandment:  “You shall not steal” (Ex 20:15)? 
427.  Why is there no absolute right to private property? 
428.  What is theft, and what falls under the Seventh Commandment? 
429.  What rules apply to intellectual property? 
430.  What is meant by commutative justice? 
431.  Is it permissible to use tax dodges? 
432.  May a Christian speculate in the stock market or in Internet stocks? 
433.  How should we treat property that belongs to everyone? 
434.  May a Christian make bets and play games of chance? 
435.  Is it permissible to “buy” and “sell” human beings? 
436.  How should we treat the environment? 
437.  How should we treat animals? 
438.  Why does the Catholic Church have her own social teaching? 
439.  How did the Church’s social teaching develop? 
440.  Are Christians obliged to become involved in politics and society? 
441.  What does the Church say about democracy? 
442.  What is the Church’s stance on capitalism or the free-market economy?

Chúa Nhật 28 Tháng 2 Năm 2016 

443.  What is the duty of managers and entrepreneurs? 
444.  What does the Church’s social doctrine say about the topics of labor and unemployment? 
445.  What is meant by the principle “labor before capital”? 
446.  What does the Church say about globalization? 
447.  Is globalization exclusively a matter of politics and economics? 
448.  Are poverty and underdevelopment an inescapable fate? 
449.  What significance do the poor have for Christians? 
450.  What are the “corporal works of mercy”? 
451.  What are the “spiritual works of mercy”? 
452.  What does the Eighth Commandment require of us? 
453.  What does our relationship to the truth have to do with God? 
454.  How strongly obligatory is the truth of the faith? 
455.  What does it mean to be truthful? 
456.  What should you do if you have lied to, deceived, or betrayed someone? 
457.  Why does telling the truth require discretion? 
458.  How confidential is the secret of the confessional? 
459.  What ethical responsibilities are connected with the communications media? 
460.  What dangers result from the media? 
461.  How does art mediate between beauty and truth? 
462.  Why does the Ninth Commandment forbid sexual desire? 
463.  How does one achieve “purity of heart”?

Chúa Nhật 6 Tháng 3 Năm 2016 

464.  What good is shame? 
465.  What attitude should a Christian take toward other people’s property? 
466.  What is envy, and how can you fight against it? 
467.  Why does Jesus demand that we practice “poverty in spirit”? 
468.  What should a person yearn for most? 
469.  What is prayer? 
470.  What prompts a person to pray? 
471.  Why is Abraham a model of prayer? 
472.  How did Moses pray? 
473.  How are the Psalms important for our prayer? 
474.  How did Jesus learn to pray?
475.  How did Jesus pray? 
476.  How did Jesus pray as he was facing his death? 
477.  What does it mean to learn from Jesus how to pray? 
478.  Why can we be confident that our prayer is heard by God? 
479.  What can we learn from the way in which Mary prayed? 
480.  What are the words of the “Hail Mary”? 
481.  How do you pray the Rosary? 
482.  What role did prayer play among the first Christians? 
483.  What are the names of the five main types of prayer? 
484.  What is a prayer of blessing?

Chúa Nhật 13 Tháng 3 Năm 2016 

485.  Why should we adore God? 
486.  Why should we petition God? 
487.  Why should we petition God for other people? 
488.  Why should we thank God? 
489.  What does it mean to praise God?
490.  Is it enough to pray when you feel like praying? 
491.  Can you learn to pray from the Bible? 
492.  Does my personal prayer have something to do with the prayer of the church? 
493.  What are the characteristics of Christian prayer? 
494.  How can my everyday routine be a school of prayer? 
495.  Can we be sure that our prayers are heard? 
496.  Why do we need the Holy Spirit when we pray? 
497.  Why does it help to turn to the saints when we pray? 
498.  Can you pray anywhere? 
499.  When should a person pray? 
500.  Are there various ways to pray? 
501.  What is vocal prayer? 
502.  What is the essence of meditation? 
503. What is interior of “contemplative” prayer? 
504.  What can a Christian accomplish through meditation? 
505.  Why is prayer sometimes a struggle?

Chúa Nhật 20 Tháng 3 Năm 2016 

506.  Is prayer not just a sort of conversation with yourself?
507.  What happens if you find that prayer does not help? 
508.  What happens if you do not feel anything when you pray or even experience reluctance to pray? 
509.  Isn’t praying a flight from reality? 
510.  Is it possible to pray always? 
511.  What are the words of the Our Father? 
512.  How did the Our Father come about? 
513.  What structure does the Our Father have? 
514.  What position does the Our Father hold among prayers?
515.  Where do we get the confidence to call God “Father”? 
5
16.  How can people say “Father” to God if they have been tormented or abandoned by their earthly father/their earthly parents? 
517.  How are we changed by the Our Father? 
518.  Is the Father is “in heaven”, where is that heaven? 
519.  What does it mean to say, “Hallowed be thy name”? 
520.  What does it mean to say, “Thy kingdom come”? 
521.  What does it mean to say, “Thy will be done on earth as it is in heaven”? 
522.  What does it mean to say, “Give us this day our daily bread”? 

523.  Why does man not live on bread alone? 
524. What does it mean to say, “Forgive us our trespasses, as we forgive those who trespass against us”? 
525.  What does it mean to say, “Lead us not into temptation”? 
526.  What does it mean to say, “Deliver us from evil”? 
527.  Why do we end the Our Father with “Amen”?