• Register

alt 

SUY NIỆM TIN MỪNG 
GIÁ TRỊ CỦA CẢI VẬT CHẤT

Dưới cái nhìn và mục đích người đời, của cải vật chất được xếp ưu tiên lên hàng đầu. Người ta thường nhắc và kính trọng những người giàu có nhiều tiền tài vật chất, chẳng hạn mỗi năm ở xứ Mỹ này, tên tuổi các nhà tỷ phú thường được dành cho một hàng đặc biệt trên báo chí, internet vv... Còn trong sinh hoạt thường ngày như tương quan bạn bè, họ hàng, xóm làng, và nhất là tương quan buôn bán và kinh tế, người ta thích liên lạc và tiếp xúc với những người giàu có. Điều này nhiều khi cũng xẩy ra trong tương quan tôn giáo nữa, nhất là khi cần tiền để làm một công trình nào đó.

Dưới ánh sáng Tin Mừng, tức quan niệm và đường hướng của Chúa Giêsu, qua chứng minh về một chàng thanh niên giàu đã từ chối theo Chúa, một kết luận xem ra rất khắt khe về người giàu của cải vật chất đã được đưa ra: "Những người giàu có vào Nước Thiên Chúa khó biết bao!.. Hỡi các con, những kẻ cậy dựa vào tiền bạc thật khó mà vào Nước Thiên Chúa biết bao! Con lạc đà chui qua lỗ kim còn dễ hơn người giàu có vào Nước Thiên Chúa."  Chúng ta nghĩ gì về quan niệm và đường hướng này? 

Trước hết xin đừng lẫn lộn và vơ đũa cả nắm tất cả những người giàu, mà phải phân biệt một chi tiết rất quan trọng Chúa Giêsu muốn nói đến: đó là những kẻ chỉ cậy dựa vào tiền bạc vật chất mà thôi mới khó vào Nước Thiên Chúa. Như thế, Chúa Giêsu không kết án người giàu vật chất. Ở một chỗ khác trong Phúc âm, Chúa Giêsu nhấn mạnh đến việc không được làm tôi hai chủ: hoặc chọn tiền tài vật chất hay là chỉ được chọn Thiên Chúa!  Đúng hơn, Chúa nhắc con người hãy trở lại với tóm lược căn bản của Mười Giới Răn: Thờ phượng Chúa trên hết mọi sự.

Riêng trong trường hợp muốn nên trọn lành, tức cảm nghiệm sự thánh thiện của Thiên Chúa trong tâm hồn mình ngay ở đời này, thì nguyên việc giữ các Điều Răn vẫn chưa đủ. Theo đề nghị của Chúa cho người thanh niên giàu, thì anh phải bán hết gia tài của anh và tặng cho những người nghèo khó, nghĩa là phải xa hẳn tương quan vật chất, không để chúng điều khiển đời mình. Lệ thuộc vật chất sẽ trở nên những kẻ cậy dựa tiền bạc như Chúa nói.  Ngược lại phải biết dùng và điều khiển vật chất để đem lại hạnh phúc Nước Trời.

Nếu các tông đồ đã dám bỏ tất cả để theo Chúa, là vì các ông đã tuyệt đối tin vào Người, vào quyền năng cũng như tình thương của Người. Phêrô là ví dụ điển hình theo Chúa sau khi được Chúa trả lời về kết qủa theo Người.  Hơn nữa dù giàu hay nghèo, con người đều là con cái Chúa.  Nếu biết chia sẻ tình thương cho nhau, thì của cải vật chất sẽ biến thành tiền mua lấy Nước Trời, bởi vì đối với con người nhiều việc không thể được, nhưng đối với Ngài, mọi sự đều có thể, nhất là quyền cho ta vào Nước Trời.

Lm. Raphael Xuân Nguyên


LỰA CHỌN THIÊN CHÚA HAY TIỀN CỦA.

1. Người giầu có và con lạc đà.

Nghe Đức Giêsu cho biết kẻ giầu có khó vào Nước Thiên Chúa khiến các môn đệ kinh ngạc. Vì sao lại kinh ngạc ?  Vì tâm trạng người Do thái đinh ninh rằng sự giầu sang là ân huệ của Thiên Chúa. Ý định của Thiên Chúa sáng tạo không phải là để giao cho con người quyền sở hữu và thống trị thế giới này, nhằm xây dựng và làm cho thế giới  thêm giá trị sao (St 1,27-31) ?

J. Potin giải thích :”Các môn đệ càng cảm thấy sửng sốt hơn nữa vì theo cách giữ đạo thời đó,  thì càng giầu càng có nhiều thuận lợi. Có tiền thì người giầu  có thể dâng lễ vật cho Thiên Chúa theo Luật buộc để được xá tội, có thể dâng cúng một phần mười tài sản mà các tư tế đòi, hoặc có thể bố thí cho người nghèo… Dường như có một thỏa thuận ngầm giữa Thiên Chúa và những người giầu.  Như vậy, giầu có của cải không phải là dấu chỉ của người đẹp lòng Thiên Chúa sao” (Fiches dominicales, tr 298) ?

Đức Giêsu lại bồi thêm một câu nữa làm cho các ông càng kinh ngạc :”Con lạc đà chui qua lỗ kim còn dễ hơn người giầu có vào Nước Thiên Chúa”(Mc 10,25) Chúng ta phải hiểu câu nói của Đức Giêsu như thế nào ?

Có những người nghĩ rằng: câu nói phóng đại thái quá, muốn làm dịu bớt. Thay vì chữ lạc đà, có người thay vào chữ “Giây cáp”. Người khác giữ chữ lạc đà, nhưng cho rằng cái lỗ kim phải hiểu là tên một trong các cửa thành Giêrusalem.  Thực ra phải giữ nguyên cả con lạc đà lẫn lỗ kim.  Trong những sách các thầy rabbi viết, cũng đã có những phóng đại như vậy, thí dụ con voi chui qua lỗ kim (sách Talmud). Đức Giêsu cũng đã có lần nói đến, khi trách người biệt phái :”Quân dẫn đàng mù quáng ! Các ngươi gạn lọc con muỗi, nhưng lại nuốt trửng con lạc đà”(Mt 23,24) ? Thực ra so sánh người giầu vào nước Trời với con lạc đà chui qua lỗ kim, không phải Chúa có ý nói người giầu vào Nước Trời khó mà thôi, mà Chúa có ý nói là việc không thể có (Trần văn Khả,  Phúc âm Chúa nhật, năm B, tr  324-325).

Đức Giêsu là một nhà giảng thuyết nổi tiếng, đã có nghệ thuật dùng những kiểu nói gây ấn tượng mạnh để dễ nhớ. Chúng ta không nên làm nhẹ những câu nói này, nại cớ là chúng nghịch lý.

Ngay trong văn chương Việt nam chúng ta, người dân quê cũng dùng những kiểu nói ví von phóng đại và nghịch lý tương tự như Đức Giêsu đã nói. Ví dụ :

Lỗ mũi em thì tám gánh lông,
Chồng yêu chồng bảo tơ rồng trời cho.

Hoặc câu khác nhẹ hơn :

Cổ tay em trắng như ngà,
Con mắt em sắc như là dao cau.(Ca dao)

Nghe lời Đức Giêsu nói, các môn đệ kinh ngạc và tỏ ra thất vọng, vì sức con người yếu đuối trước sự trói buộc do tiền của vật chất gây ra, nên đã thốt lên :”Vậy thì ai có thể được cứu độ” ?

Nhưng Đức Giêsu đã khích lệ và nâng đỡ các ông đang kinh ngạc trước sự nguy hiểm của vật chất và Ngài trấn an các ông bằng cách chỉ dẫn cho các ông một chân lý căn bản là sự cần thiết của ơn Chúa :”Đối với loài người thì không thể được, nhưng không phải đối với Thiên Chúa, vì Thiên Chúa làm được mọi sự”(Mc 10,27).

2. Chúa không lên án người giầu có.

Thực ra, Đức Giêsu không lên án người giầu có, và cũng không chúc lành cho người nghèo. Những người “đàn bà thánh thiện” đi theo Chúa, họ là những người giầu có, đem tiền của trợ giúp Ngài và các môn đệ trong công việc truyền giáo, họ đâu bị kết án.  Cũng như khi Maria, em của Marta và chị của Lazarô, đem bình thuốc thơm mà Giuđa đánh giá đến 300 đồng (công nhật một người thợ thời ấy là một đồng). Ngài đi dự những bữa ăn sang trọng của người biệt phái giầu có (Lc 7,36-38; Mc 14,3-9), hay những người thu thuế có tiền (Lc 19,1-10). Vậy Chúa lên án những gì ?

Ngài lên án những người không biết dùng tiền của, làm nô lệ cho tiền của. Thật khó cho người giầu  có thể trở nên một Kitô hữu chân thật khi họ coi đồng tiền là chúa tể. Điển hình là người thanh niên hôm nay, anh không dám hay không đành dấn thân theo chân Chúa, như Phêrô và các bạn ông đã làm.

3. Tiền của cần thiết cho đời sống.

Ai cũng phải công nhận rằng : của cải cần thiết cho đời sống con người. Của cải sẽ đem lại cho con người nhiều hạnh phúc hơn. Cả Tây phương lẫn Đông phương đều có chung một quan niệm   - “Manducare priusquam philosophare” : ăn đã rồi hãy triết lý,

-“Dĩ thực vi tiên” : cái ăn phải đứng hàng đầu,
- “Có thực mới vực được đạo”.

Tiền của cần thiết như thế nên Đức Giêsu không bao giờ lên án tiền của hay người có tiền của, tức là người giầu. Ngài biết con người phải có tiền của để sống xứng đáng với cuộc sống của mình. Ngài biết “đồng tiền liền khúc ruột”, cần có tiền để sống, để giữ đạo nữa. Sự túng thiếu bần cùng là một sự dữ, loài người không ai muốn, thì Chúa cũng không muốn con cái Ngài phải vướng mắc vào.

4. Những nguy hại do tiền của.

Tiền của có thể gây nguy hại cho người giầu có vì tiền của có sức mạnh khống chế con người. Vì thế người ta mới nói :

Tiền là tiên là phật,
Là sức bật của lò xo,
Là thước đo của lòng người,
Là nụ cười của tuổi trẻ,
Là sức khỏe của người già
Là cái đà của danh vọng,
Là cái lọng để che thân.

Người xưa cũng thường nói :

Hoàng kim hắc thế tâm nhân” :
Đồng tiền không phấn không hồ,
Đồng tiền khéo điểm khéo tô mặt người.

Tiền bạc của cải luôn là con dao hai lưỡi : nó có thể trở nên ông chủ khắc nghiệt hay trở nên một đứa đầy tớ trung tín, tùy theo cách người ta sử dụng nó : nếu nó được sử dụng như một phương tiện, tiền của sẽ giúp cho chúng ta sống đúng với nhân phẩm của mình; trái lại, khi chúng ta chạy theo tiền của như cứu cánh của cuộc đời mà quên đi những giá trị khác trong cuộc sống, nhất là giá trị thiêng liêng, tinh thần thì nó sẽ làm cho chúng ta  bị phá sản về vật chất cũng như tinh thần.

Nói khác đi, tiền của tự nó vẫn tốt và giúp ích cho con người. Nó chỉ xấu và có hại  khi đem xử dụng vào những mục tiêu xấu. Đúng vậy, vì tiền của mà người ta có thể đánh mất lý tưởng cuộc đời, có thể làm những điều bất chính, tội lỗi, nhất là vì ham mê tiền của  mà quên cả Chúa, quên cả anh em, thì đó chính là thứ lạc đà đứng trước lỗ kim, đó chính là người khó vào Nước Trời.

III. QUYẾT TÂM CỦA CHÚNG TA.

1. Đừng “bắt cá hai tay”.

Đây là một câu tục ngữ người Việt ta thường dùng. Dĩ nhiên, muốn bắt một con cá thì phải dùng cả hai tay thì mới bắt được, nhưng ở đây có ý nói : không phải là hai tay định bắt một con cá mà mỗi tay định bắt một con. Câu này thường dùng để chỉ người mưu một lúc cả hai việc, hy vọng rằng hễ hỏng việc nọ thì được việc kia.

Về vấn đề này, Đức Giêsu đã nhiều lần cảnh cáo  trong suốt thời gian rao giảng Tin mừng:"Các ngươi không thể phục vụ Thiên Chúa và tiền của cùng một lúc”(x.Lc 16,13), hoặc:"Người giầu trở nên điên rồ và phi lý. Người ấy tưởng mình không cần đến Thiên Chúa nữa”(x. Lc 12,16-20).  Người giầu từ từ  đóng cửa con tim và không còn thấy anh em của mình đang đau khổ bên cạnh mình (Lc 16,19-31).Sự giầu sang bóp nghẹt Lời Chúa (x. Mt 13,22).

Truyện : Con lừa trước sự lựa chọn.

Ông viện trưởng đại học Paris ở thế kỷ 14 đã làm một thí nghiệm như sau : Ông để cho một con lừa nhịn đói, nhịn khát trong mấy ngày. Sau đó, ông đưa nó đến sân ăn, ông đặt nó giữa một thùng nước và một bó cỏ non. Lừa ta tuy đói lắm nhưng hết nhìn đống cỏ này lại ngó thùng nước kia, nó lưỡng lự giữa nước và cỏ, để rồi cuối cùng  kiệt lả mà chết (Cử hành Phụng vụ CN, tr 174).

Cuộc sống không ngừng đòi hỏi chúng ta phải lựa chọn và chọn lúc nào cũng đòi hỏi hy sinh. Kẻ bắt cá hai tay vẫn luôn luôn là người thua thiệt nhiều nhất. Hãy nhớ lại Lời Chúa đã phán :”Không ai có thể làm tôi hai chủ, vì hoặc sẽ ghét chủ này mà yêu chủ kia, hoặc sẽ gắn bó với chủ này mà khinh dể chủ nọ. Anh em không thể vừa làm tôi Thiên Chúa vừa làm tôi tiền của được”(Mt 6,24).

2. Phải có tinh thần siêu thoát.

Ai muốn làm môn đệ Chúa phải có tinh thần siêu thoát đối với tiền của. Siêu thoát đây không có nghĩa là phải bỏ hết mọi sự để sống một đời sống nghèo nàn tuyệt đối như thánh Phanxicô Assisi. Phanxicô đã nghe bài giảng trong Thánh lễ có câu:"Anh chỉ còn thiếu một điều: hãy về bán những gì anh có mà bố thí cho người nghèo, anh sẽ được một kho tàng trên trời, rồi hãy đến theo Ta”.  Phanxicô lập tức thực hiện câu Tin mừng nên đã bán hết những gì mình có, bố thí cho người nghèo và bắt đầu một đời sống theo Chúa: ăn mặc rách rưới, rảo quanh các đường phố vừa rung chuông vừa rao giảng Tin mừng tình thương của Chúa.

Chúa không đòi chúng ta phải sống nghèo khó tuyệt đối như thánh Phanxicô. Ngài chỉ đòi chúng ta phải có tinh thần siêu thoát đối với tiền của, không để cho của cải vật chất chi phối  làm cản bước đường tiến tới sự trọn lành mà chỉ dùng của cải như bàn đạp để tiến lên, tiến tới đỉnh trọn lành và đạt tới hạnh phúc Nước Trời.

Truyện : Đứng trên của cải.

Có một người giầu có kia thường xuyên đến xưng tội với thánh Philipphê Nêri. Ông có nhiều tiền của, có thiện chí, nhưng ông vẫn cảm thấy mình không đạt được sự tiến bộ nào trên đường thiêng liêng. Từ chán nản đến thất vọng, cuối cùng ông bỏ cuộc và không trở lại xưng tội với thánh nhân nữa. Thấy ông đã lâu không đến xưng tội, thánh nhân tìm đến nhà ông để gặp ông. Sau một hồi trò truyện, ngài nhìn lên cây Thánh giá trên tường, ngài cân nhắc độ cao của Thánh giá rồi đề nghị với người đàn ông giầu có:"Ông là người cao lớn, ông thử với coi có tới Thánh giá không”. Ông đứng dậy giơ cánh tay lên cố với nhưng không thể nào  chạm tới Chúa Giêsu trên Thánh giá. Bấy giờ thánh Philipphê dùng hết sức đẩy cái hòm tiền của người giầu đến bên cạnh ông và bảo ông hãy đứng lên trên cái hòm tiền để với tới cây Thánh giá. Ông làm theo ý thánh nhân và sờ được Chúa Giêsu trên Thánh giá. Sau đó ngài nói với ông:"Để có thể nắm lấy được Chúa Giêsu, để có thể tiến bộ trên đường thiêng liêng, chúng ta cần phải đứng trên tiền bạc của cải”. Chúa Giêsu bảo chúng ta: hãy dùng tiền của và cư xử cách  nào để đem lại ích lợi cho cuộc sống hôm nay và đồng thời cũng đầu tư cho cuộc sống vĩnh cửu mai sau nữa.

Một phương thế Chúa dạy chúng ta là: hãy chia sẻ. Chúa không đòi chúng ta phải từ bỏ tất cả để theo Chúa, nhưng Chúa đòi chúng ta phải biết chia sẻ : chúng ta chia sẻ cho người khác một, Chúa sẽ trả lại cho chúng ta gấp nhiều lần.Theo kinh Hòa bình của thánh Phanxicô Assisi thì chính lúc cho đi là lúc được nhận lãnh và được lãnh nhận dồi dào, nhất là lãnh nhận ở đời sau.

Lm Giuse Đinh lập Liễm

NHÂN DANH TÌNH YÊU_cn27tnB

Tiếng nói của con tim như vô hình nhưng vô cùng mãnh liệt. Nó cứ âm thầm thúc đẩy để chủ thể tự nhiên tìm về đối tượng yêu đương, bất kể giới hạn tuổi tác, địa vị, hoàn cảnh hoặc ngay cả thời gian và không gian.

Chẳng lạ gì vì yêu con người, Thiên Chúa đã xuống thế làm người hiện thân trong Đức Giêsu Kitôvà điên dại chết trên thập giá để chứng tỏ tình Ngài cho họ.

Riêng về những tương quan tình yêu giữa con người với nhau, nhất là tình yêu đôi lứa, vợ chồng, tiếng gọi tình yêu đã khiến họ bị hút lại gần nhau, yêu nhau, cho nhau, xâm nhập nhau đến nỗi Thánh Kinh đã diễn tả: "Người ta sẽ bỏ cha mẹ mà kết hiệp với vợ (chồng) mình, họ không còn là hai, nhưng là một huyết nhục."  St. 2,24.  Đó là sức mạnh của sự quyến dũ và hấp dẫn của tình yêu, nhất là ở thuở ban đầu khi mới yêu nhau.

Tuy nhiên, ở một khía cạnh khác của tình yêu thể hiện trong đời người, rất nhiều người đã bị mù quáng không thể phân biệt được tình yêu thật và tình yêu giả. Họ chỉ biết nhân danh tình yêu để vượt qua những biên giới của văn hóa, đạo lý, luật pháp, truyền thống và ngay cả luật Thiên Chúa.  Một khi vượt qua các giới hạn này, tình yêu không còn tinh tuyền và đẹp đẽ với những nét đẹp mẫu của tình yêu Thiên Chúa khắc ghi trong tim nhân loại. Nó thường hay bị hướng dẫn và nhuộm kín màu sắc của tội lỗi.

Bởi thế, vì nhân danh tình yêu nên xã hội con người tràn đầy những quái dị và nạn nhân thê thảm của tình yêu ngang trái. Người ta không thể tưởng tượng được một người cha có thể phạm tội dâm dục với con gái mình, hoặc người vợ hay chồng dám vô tình liều bỏ lũ con thơ dại bơ vơ để ích kỷ sống với người khác!  Và điều rất khó hiểu về phương diện tự nhiên là ngày nay người ta kỳ quái cho hai người đồng tính kết hôn, điều chẳng thấy xảy ra nơi các loài vật khác!  Những thảm họa ấy đã và đang xẩy ra trong rất nhiều xã hội hôm nay. Chúng đã từng xẩy ra thời Mai sen khi ông cho phép làm giấy ly dị. Điều thay đổi đó mà chính Chúa Giêsu xác định là do sự cứng lòng của con người, chứ từ đầu, khi Thiên Chúa tạo dựng con người thì không có như vậy.

Và ngày nay, vì hạnh phúc con người, Giáo hội Công Giáo cũng tháo gỡ nhiều trường hợp hôn nhân không thành với hy vọng cho họ một cuộc sống tốt đẹp hơn cả đạo lẫn đời. Tuy nhiên, ân huệ ấy sẽ không bao giờ trở thành sự khuyến khích ly dị, mà chỉ muốn xác định tính cách bất hợp pháp của hôn nhân cũ mà thôi; đồng thời cũng nhắc lại điều Chúa Giêsu phán: Sự gì Thiên Chúa đã kết hợp, con người không được phân rẽ. Đức Thánh Cha Phanxicô vừa xác định lại vấn đề này sau chuyến viếng thăm Hoa Kỳ: "Nhưng đây (tức tiêu hôn)  không phải là ly dị, vì Hôn Phối không thể bị phân ly khi trở thành Bí Tích; và Giáo Hội không thể thay đổi: Đây chính là Giáo hun của Giáo Hội."  ( "But this is not a divorce," the pope said, "because marriage is indissoluble when it is a sacrament -- and the Church cannot change that: this is doctrine.")

Bạn và tôi đều biết, theo triết gia Pascal, thì con tim mình có lý lẽ riêng của nó, đôi lúc không thể hiểu và cũng không thể kiểm soát hay điều khiển nổi những đam mê khi con tim say đắm. Vào thời điểm nào đó của cuộc đời, khi thức giấc sau những đêm dài tăm tối, chúng ta sẽ hiểu được lý do thực của việc nhân danh tình yêu để làm gì.  Điều quan trọng cần biết là việc làm ấy luôn phải đúng với luật và ý Chúa, để đời mình sẽ được kết thúc trên cõi vĩnh hằng nơi chỉ còn đức mến mà thôi, nghĩa là một tình yêu bất diệt trong Thiên Chúa hằng sống.

Lm. Raphael Xuân Nguyên

 

image2

BÀI ĐỌC I: Kn 7, 7-11
"Đem so sánh sự giàu sang với sự khôn ngoan, tôi kể sự giàu sang như không".

Trích sách Khôn Ngoan.
Tôi đã ước ao được ban sự hiểu biết, tôi cầu khẩn được thần trí khôn ngoan đến cùng tôi. Tôi lấy sự khôn ngoan làm hơn vương quốc và ngai vàng: Đem so sánh sự giàu sang với sự khôn ngoan, tôi kể sự giàu sang như không. Tôi cũng không so sánh nó với kim cương, vì mọi thứ vàng đem so sánh với nó thì kể như hạt cát nhỏ bé, và bạc đem để trước nó thì kể như đất bùn. Tôi yêu quý sự khôn ngoan hơn sức khoẻ và sắc đẹp, tôi lấy nó làm hơn được sự sáng, vì sự sáng của nó không hề tắt. Tất cả mọi sự tốt lành đều đến cùng tôi làm một với nó, và nhờ tay của nó, tôi được đoan chính không kể xiết. Đó là lời Chúa.

ĐÁP CA: Tv 89, 12-13. 14-15. 16-17
Đáp: Xin cho chúng con sớm được no phỉ ân tình của Chúa, để chúng con mừng rỡ hân hoan.

Xướng: 1) Xin dạy chúng con biết đếm ngày giờ, để chúng con luyện được lòng trí khôn ngoan. Lạy Chúa, xin trở lại, chứ còn để tới bao giờ? Xin tỏ lòng xót thương tôi tớ của Ngài.
2) Xin cho chúng con sớm được no phỉ ân tình của Chúa, để chúng con mừng rỡ hân hoan trọn đời sống chúng con. Xin ban niềm vui thế cho những ngày Chúa hạ nhục chúng con, thế cho những năm chúng con mục kích nạn tai.
3) Xin cho các bầy tôi nhìn thấy sự nghiệp của Chúa, và cho con cháu họ được thấy vinh quang Ngài. Xin cho chúng con được hưởng ân sủng Chúa là Thiên Chúa chúng con, sự nghiệp tay chúng con làm ra, xin Ngài củng cố; xin Ngài củng cố sự nghiệp tay chúng con làm ra.

BÀI ĐỌC II: Dt 4, 12-13
"Lời của Chúa phân tách tình cảm với ý nghĩ của tâm hồn".

Trích thư gửi tín hữu Do-thái.
Anh em thân mến, lời Thiên Chúa là lời hằng sống, linh nghiệm, sắc bén hơn mọi thứ gươm hai lưỡi, thấu suốt đến nỗi phân rẽ linh hồn với thần trí, gân cốt với tuỷ não, phân tách tình cảm với ý nghĩ của tâm hồn. Không một tạo vật nào ẩn khuất được trước mặt Chúa; tất cả mọi sự đều phơi trần và tỏ ra trước mắt của Đấng mà chúng ta phải trả lẽ. Đó là lời Chúa.

ALLELUIA: Lc 19, 38
Alleluia, alleluia! - Chúc tụng Đức Vua, Đấng nhân danh Chúa mà đến! Bình an trên trời và vinh quang trên các tầng trời! - Alleluia.

PHÚC ÂM: Mc 10, 17-27 {hoặc 17-30}
"Ngươi hãy đi bán tất cả gia tài rồi đến theo Ta".

Tin Mừng Chúa Giêsu Kitô theo Thánh Marcô.
Khi ấy Chúa Giêsu vừa lên đường, thì một người chạy lại quỳ gối trước Người và hỏi: "Lạy Thầy nhân lành, tôi phải làm gì để được sống đời đời?" Chúa Giêsu trả lời: "Sao ngươi gọi Ta là nhân lành? Chẳng có ai là nhân lành, trừ một mình Thiên Chúa. Ngươi đã biết các giới răn: đừng ngoại tình, đừng giết người, đừng trộm cắp, đừng làm chứng gian, đừng lường gạt; hãy thảo kính cha mẹ". Người ấy thưa: "Lạy Thầy, những điều đó tôi đã giữ từ thuở nhỏ".

Bấy giờ Chúa Giêsu chăm chú nhìn người ấy và đem lòng thương mà bảo rằng: "Ngươi chỉ thiếu một điều, là ngươi hãy đi bán tất cả gia tài, đem bố thí cho người nghèo khó và ngươi sẽ có một kho báu trên trời, rồi đến theo Ta". Nhưng người ấy nghe những lời đó, thì sụ nét mặt và buồn rầu bỏ đi, vì anh ta có nhiều của cải. Lúc đó Chúa Giêsu nhìn chung quanh và bảo các môn đệ rằng: "Những người giàu có vào nước Thiên Chúa khó biết bao!" Các môn đệ kinh ngạc vì những lời đó. Nhưng Chúa Giêsu lại nói tiếp và bảo các ông rằng: "Hỡi các con, những kẻ cậy dựa vào tiền bạc, thật khó mà vào nước Thiên Chúa biết bao! Con lạc đà chui qua lỗ kim còn dễ hơn người giàu có vào nước Thiên Chúa". Các ông càng kinh ngạc hỏi nhau rằng: "Như vậy thì ai có thể được cứu độ?" Chúa Giêsu chăm chú nhìn các ông, và nói: "Đối với loài người thì không thể được, nhưng không phải đối với Thiên Chúa, vì Thiên Chúa làm được mọi sự".

{Phêrô thưa cùng Chúa Giêsu rằng: "Đây chúng con đã bỏ mọi sự mà theo Thầy". Chúa Giêsu trả lời rằng: "Thầy bảo thật các con, chẳng ai bỏ nhà cửa, anh em, chị em, cha mẹ, con cái, đồng ruộng vì Thầy và vì Tin Mừng, mà ngay bây giờ lại không được gấp trăm ở đời này về nhà cửa, anh em, chị em, cha mẹ, con cái và ruộng nương, cùng với sự bắt bớ, và ở đời sau được sự sống vĩnh cửu. Nhưng có nhiều kẻ trước nhất sẽ nên rốt hết, và những kẻ rốt hết sẽ nên trước nhất".}  Đó là lời Chúa.


LỜI NGUYỆN TÍN HỮU
CHÚA NHẬT 28 TNB
Chủ tế: Anh chị em thân mến, tin tưởng vào sự trợ giúp và tình thương của Thiên Chúa, chúng ta hãy dâng lời cầu nguyện cho chính mình, và cho tha nhân luôn biết hướng về Ngài:

Xướng
1. Xin cho mọi thành phần trong Hội thánh đừng để mình bị tiền bạc và sự giàu sang lôi cuốn / mà bỏ quên nhiệm vụ Tin mừng hóa mọi người trong các môi trường sống của mình / nhất là luôn ý thức là Giáo hội của những người nghèo.
                                                                                                Chúng ta cầu xin Chúa
2. Xin cho các nhà cầm quyền trong xã hội / biết dùng tiền của do dân chúng đóng góp bằng lao động và đóng thuế / để ưu tiên nâng cao đời sống cho đa số dân chúng đói nghèo / chứ đừng đầu tư vào chiến tranh giết chóc!
3. Xin cho những người đang lo âu hằng ngày / vì phải sống trong nghèo khó và túng thiếu / biết cố gắng làm ăn sinh sống lương thiện / và không bao giờ chán nản trong cuộc đời.
4. Xin cho mọi người trong giáo xứ chúng ta / luôn ý thức mình là anh chị em có cùng một Cha trên trời / để sẵn sàng chia sẻ và nâng đỡ nhau / nhất là giúp đỡ các nhu cầu rất cần thiết cho sự sinh tồn của cuộc sống.
5.  Chúng ta tha thiết cầu xin cho các linh hồn theo ý những người xin lễ hôm nay /  được Chúa thương cho về hưởng nhan thánh Ngài muôn đời.  Và trong thinh lặng / xin mọi người dâng lên Chúa những nguyện ước vá các nhu cầu của riêng mình.

Chủ tế
: Lạy Chúa, chúng con tin những gì loài người không thể làm được, thì đều có thể đối với Chúa: Xin thương nhận lời,  và giúp chúng con luôn biết sống tinh thần nghèo khó của Tin mừng như Chúa đã dạy. Chúng con cầu xin nhờ Ðức Giêsu Kitô, Chúa chúng con. Amen

 

          

                                                                                                                      communion

 

NỘI DUNG VÀ LỊCH TRÌNH HỌC GIÁO LÝ TÂN TÒNG
CỘNG ĐOÀN TRÁI TIM VÔ NHIỄM ĐỨC MẸ
NIÊN KHÓA 2015-2016

Chú ý:

Bạn muốn có Sách Giáo Lý Youcat mới nhất của Giáo Hội Công Giáo bằng tiếng Việt,

Xin vào trang Web Giáo Lý Youcat tiếng Việt (ở phiá trái trang suyniem.com home này, trong phần những trang web hay)

để lấy toàn bộ Cuốn Giáo Lý Youcat bằng tiếng Việt khi bấm vào      

=> Tài liệu dạng PDF, nhấn vào đây để tải về máy  do Lm. Antôn Nguyễn Mạnh Đồng (GP Cần Thơ)

dịchToàn bộ Sách Giáo Lý dành cho người trẻ (Youcat)

Chúa Nhật 4 tháng 10 năm 2015 (Khai Giang)

1. For What purpose are we here on earth?

2. Why did God create us?
3. Why do we seek God?
4. Can we know the existence of God by our reason?
5. Why do people deny that God exists, if they can know Him by reason?
6. Can we grasp God at all in concepts? Is it possible to speak about Him meaningfully?
7. Why Did God to show himself in order for us to be able to know what he is like?
8. How does God reveal Himself in the Old Testament?
9. What goes God show us about Himself when he sends his Son to us?
10. With Jesus Christ, has everything been said, or does revelation continue even after Him?
11. Why do we hand on the faith?
12. How can we tell what belongs to the true faith?
13. Can the Church err in questions of faith?
14. Is sacred Scripture true?
15. How can sacred Scripture be "true" if not everything in it is right?
16. What is the right way to read the Bible?
17. What significance does the Old Testament have for Christ?
18. What significance does the New Testament have Christians?
19. What role does Sacred Scripture play in the Church?
20. How can we respond to God when he speaks to us?
21. Faith - What is it?

Chúa Nhật 11 tháng 10 năm 2015

22. How does one go about believing?

23. Is there a contradiction between faith and science?
24. What does my faith have to do with the Church?
25. Why does the faith require definitions and formulas?
26. What are creeds?
27. How did the creeds come about?
28. What does the Apostles creeds say?
29. What does the Nicene (Nicene-Constantinopolitan) creeds say?
30. Why do we believe in only one God?
31. Why does God give Himself a name?
32. What does it mean to say that God is truth?
33. What does it mean to say that God is love?
34. What should you do once you have come to know God?
35. Do we believe in one God or in three Gods?
36. Can we deduce logically that God is triune?
37. Why is God "Father"?
38. Who is the Holy Spirit?
39. Is Jesus God? Does He belong to the Trinity?
40. Can God do anything? Is he almighty?
41. Does science make the Creator superfluous?
42. Can someone accept the theory of evolution and still believe in the Creator?
Chúa Nhật 18 tháng 10 năm 2015

43. Is the world a product of chance?

44.Who created the world?
45. Do natural laws and natural systems come from God also?
46. Why does the book of Genesis depict creation as "the work of six days"?
47. Why did God rest on the seventh day?
48. Why did God create the world?
49. Does God guide the world and my life?
50. What role does man play in God's providence?
51. If God is all-knowing and all powerful, why does he not prevent evil?
52. What is heaven?
53. What is hell?
54. What are angels?
55. Can we interact with angels?
56. Does man have a special place in creation?
57. How should man treat animals and other fellow creatures?
58. What does it means to say that man was created "in God's image"?
59. Why did God make man?
60. Why is Jesus the greatest example in the world?
61. In what does the equality of all men consist?
62. What is the soul?
63. From where does man get his soul?

Chúa Nhật 25 tháng 10 năm 2015

64. Why did God create man male and female?

65. What about people who feel they are homosexual?
66. Was it part of God's plan for men for suffer and die?
67. What is sin?
68. Original sin? What does the fall of Adam and Eve have to do with us?
69. Are we compelled to sin by original sin?
70. How does God draw us out of the whirlpool of evil?
71. Why are the reports about Jesus called "the Gospel", "the Good News"?
72. What does the name "Jesus" mean?
73. Why is Jesus called "Christ"?
74. What does it mean to say that Jesus is "the only-begotten Son of God"?
75. Why do Christians address Jesus as Lord?
76. Why did God become man in Jesus?
77. What does it mean to say that Jesus Christ is at the same time true God and true man?
78. Why can we grasp Jesus only as a "mystery"?
79. Did Jesus have a soul, a mind, and a body jus as we do?
80. Why is Mary a virgin?
81. Did Mary have other children besides Jesus?
82. Isn't it improper to call Mary the "Mother of God"?
83. What does the "Immaculate Conception of Mary" mean?
84. Was Mary only an instrument of God?

Chúa Nhật 1 tháng 11 năm 2015

85. Why is Mary our mother also?

86. Why did Jesus wait thirty years to begin his public life?
87. Why did Jesus allow John to baptize him, although he was without sin?
88. Why was Jesus led into temptation? Could he really be tempted at all?
89. To whom does Jesus promise "the kingdom of God"?
90. Did Jesus work miracles, or are they just pious tales?
91. But why did Jesus work miracles?
92. Why did Jesus call apostles?
93. Why was Christ transfigured on the mountains?
94. Did Jesus know that he would die when he entered Jerusalem?
95. Why did Jesus choose the date of the Jewish feast of Passover for his death and
      Resurrection?
96. Why was a man of peace like Jesus condemned to death on a cross?
97. Are the Jews guilty of Jesus' death?
98. Did God will the death of his only Son?
99. What happened to the last Supper?
100. On the Mount of Olives on the night before his death, did Jesus really experience fear of  
        death?
101. Why did Jesus have to redeem us on the Cross, of all places?
102. Why are we too supposed to accept suffering in our lives and thus "take up our cross" and
        thereby follow Jesus?
103. Was Jesus really dead? Maybe he was able to rise again because he only appeared to have suffered death.
104. Can you be a Christian without believing in the Resurrection of Christ?
105. how did the disciples come to believe that Jesus is risen?

Chúa Nhật 8 tháng 11 năm 2015

106. Are there proofs for the Resurrection of Jesus?

107. Through his Resurrection, did Jesus return to the physical, corporeal state that ge had during his earthly life?
108. What changed in the world as a result of the Resurrection?
109. What does it mean to say that Jesus ascended into heaven?
110. Why is Jesus Christ the Lord of the whole world?
111. What will it be like when the world comes to an end?
112. What will it be when Christ judges us and the whole world?
113. What does it mean to say: I believe in the Holy Spirit?
114. What role does the Holy Spirit play in the life of Jesus?
115. Under what names and signs does the holy Spirit appear?
116. What does it mean to say that the Holy Spirit has "spoken through the prophets"?
117. How could the Holy Spirit work in, with, and through Mary?
118. What happened on Pentecost?
119. What does the Holy Spirit do in the Church?
120. What does the Holy Spirit do in my life?
121. What does "Church" mean?
122. Why does God want there to be a Church?
123. What is task of the Church?
124. Why is the Church more than an institution?
125. What is unique about the people of God?
126. What does it mean to say that the Church is the "Body of Christ"?

Chúa Nhật 15 tháng 11 năm 2015

127. What does it mean to say that the Church is the "Bride of Christ"?

128. What does it mean to say that the Church is the "Temple of the Holy Spirit"?
129. Why can there be only one Church?
130. Are non-Catholic Christian our sisters and brothers also?
131. What must we do for the unity of Christians?
132. Why is the Church holy?
133. Why is the Church called Catholic?
134. Who belong to the Catholic Church?
135. What is the relation between the Church and the Jews?
136. How does the Church view other religions?
137. Why is the Church called apostolic?
138. How is the one, catholic, and apostolic Church structured?
139. What is the lay vocation?
140. Why is the Church not a democratic organization?
141. What is the Pope's responsibility?
142. Can bishops act and teach against the pope, or the pope against the bishops?
143. Is the Pope really infallible?
144. What is the task of the bishops?
145. Why does Jesus want there to be Christians who live their whole lives in poverty, unmarried
        chastity, and obedience?
146. What does the "Communion of Saints" mean?
147. Why does Mary have such a preeminent place in the Communion of Saints?

Chúa Nhật 22 Tháng 11 Năm 2015

148. Can Mary really help us?

149. May we worship Mary?
150. Can the Church really forgive sins?
151. What possibilities are there for the forgiveness of sins in the Church?
152. Why do we believe in the resurrection of the dead?
153. Why do we believe in the resurrection of the "body"?
154. What happen to us when we die?
155. How does Christ help us at our death, if we trust in Him?
156. What is eternal life?
157. Will we be brought to judgment after death?
158. What is heaven?
159. What is purgatory?
160. Can we help the departed who are in the condition of purgatory?
161. What is hell?
162. But if God is love, how can there be a hell?
163. What is the Last Judgment?
164. How will the world come to an end?
165. Why do we say "Amen" to the profession of our faith?
166. Why does the Church celebrate the liturgy so often?
167. What is liturgy?
168. Why does the liturgy have priority in the life of the Church and the life of the individual?

Chúa Nhật 29 Tháng 11 Năm 2015

169. What happens to us when we celebrate the liturgy?
170. What is the most profound origin of the liturgy?

171. What is the essence of every liturgy?
172. How many sacraments are there and what are their names?
173. Why do we need sacraments in the first place?
174. Why is faith in Jesus Christ not enough? Why does God give us the sacraments, too?
175. Why do the sacraments belong to the Church? Why cannot anyone use them however he
        wants? 
176. Which sacraments can be received only once in a lifetime?
177. Why is faith a prerequisite for the sacraments?
178. If a sacrament is administered by someone who is unworthy, does it fail to its effect?
179. Who celebrate the liturgy?
180. Why is the Mass sometimes referred to as a "worship service"?
181. Why are there so many signs and symbols in the liturgies?
182. Why do the sacred signs of the liturgy need words, too?
183.Why is there music at liturgies, and what kind of music must it be suitable for liturgy?
184. How does the liturgy effect time?
185. Why does the liturgy repeat itself every year?
186. What is the liturgical year?
187. How important is Sunday?
188. What is the liturgy of the Hours?
189. How does the liturgy effect the spaces in which we live?

Chúa Nhật 6 Tháng 12 Năm 2015

190. What is the Christian house of prayer?
191. What liturgical spaces define the house of God?

192. Can the Church also change and renew the liturgy?
193. Is there some inner logic that unites the sacraments with each other?
194. What is Baptism?
195. How is Baptism administered?
196. Who can be baptized, and what is required of a candidate?
197. Why does the Church adhere to the practice of infant Baptism?
198. Who can administer Baptism?
199. Is Baptism in fact the only way to salvation?
200. What happens in Baptism?
201. What is the significance of receiving a name in Baptism?
202. Why should Christians choose the names of saints at Baptism?
203. What is Confirmation?
204. What does sacred Scripture say about the sacrament of Confirmation?
205. What happens in Confirmation?
206. Who can be confirmed, and what is required of a candidate for Confirmation?
207. Who may confirm?
208. What is Holy Eucharist?
209. When did Christ institute the Eucharist?
210.  How did Christ institute the Eucharist?   

Chúa Nhật 13 Tháng 12 Năm 2015

211. How important is the Eucharist for the Church?
212. What names are there for Jesus' meal with us, and what do they mean?

213. What elements are essential to a Holy Mass?
214. How is the Mass structured?
215. Who leads the celebration of the Eucharist?
216. In what way is Christ there when the Eucharist is celebrated?
217. What happens in the Church when she celebrates the Eucharist?
218. What is the right way to honor the Lord present in the bread and wine?
219. How often must a Catholic Christian participate in the celebration of the Eucharist?
220. What sort of preparation do I need in order to be able to receive Holy Eucharist?
221. How does Holy Communion change me?
222. May the Eucharist be administered to non-Catholic Christians also?
223. In what way is the Holy Eucharist an participation of eternal life?
224. Why did Christ give us the sacrament of penance and the Anointing of the Sick?
225. What names are there for the sacrament of penance?
226. But we have Baptism, which reconciles us with God; why the do we need a special
        sacrament of Reconciliation?
227. Who instituted the Sacrament of Penance?
228. Who can forgive sins?
229. What prepares a person for repentance?
230. What is penance?
231. What are the tow basic elements required for the forgiveness of a Christian' s sins to occur
        in the Sacrament of Penance?

Chúa Nhật 20 Tháng 12 Năm 2015

232. What must I bring to a confession?

233. What sins must be confessed?
234. When is a Catholic obliged to confess his serious sins? How often should one go to
        confession?
235. Can I make a confession even if I have not committed any serious sin?
236. Why are priests the only ones who can forgive sins?
237. Are there sins that are so serious that not even the overage priest can forgive them?
238. May a priest later repeat something he has learned in confession?
239. What are the positive effects of confession?
240. How was "sickness" interpreted in the Old Testament?
241. Why did Jesus show so much interest in the sick?
242. Why should the Church take special care of the sick?
243. For whom is the sacrament of the Anointing of the Sick intended?
244. How does the Anointing of the Sick administered?
245. How does the Anointing of the Sick work?
246. Who can administer the Anointing of the Sick?
247. What is mean by "Viaticum"?
248. What are the names of the sacraments that serve to build up communion in the Church?
249. What happens in Holy Orders?
250. How does the Church understand the sacrament of Holy Orders?
251. What are the degrees of the Sacrament of Holy Orders?
252. What happens in Episcopal ordination? 

Chúa Nhật 27 Tháng 12 Năm 2015 

253. How important for a Catholic Christian is his bishop?
254. What happens in priestly Ordination?
255. What happens in diaconal ordination?
256. Who can receive the sacrament of Holy Orders?
257. Is it demeaning to women that only men may receive the sacrament of Holy orders?
258. Why does the Church require priests and bishops to live a celibate life?
259. How is the universal priesthood of all the faithful different from ordained priesthood?
260. Why did God dispose man and woman for each other?
261. How does the Sacrament of Matrimony come about?
262. What is necessary for a Christian, sacramental marriage?
263. Why is marriage indissoluble?
264. What threatens marriage?
265. Are all people called to marriage?
266. How is a Church wedding celebrated?
267. What should be done if a Catholic wants to marry a non-Catholic Christian?
268. Can a Catholic Christian marry a person from another religion?
269. May a husband and wife who are always fighting get a divorce?
270. What is the Church's stance on people who are divorced and remarried?
271. What does it mean to say that the family is a"Church in miniature"?
272. What are sacramentals?
273. Does the Church still practice exorcism?
274. How important is so-called "popular piety"? 

Chúa Nhật 3 Tháng 1 năm 2016 

275. Is it permissible to venerate relics?
276. What is purpose of a pilgrimage?
277. What are the Stations of the Cross?
278. What is the purpose of a Christian funeral?
279. Why do we need faith and the sacraments in order to live a good, upright life?
280. What reasons do Christians give for human dignity?
281. Why do we yearn for happiness?
282. Does Sacred Scripture speak about a way to happiness?
283. What are the Beatitude?
284. Why are the Beatitudes so important?
285. What is eternal happiness?
286. What is freedom and what is it for?
287. But doesn't "freedom" consist of being able to choose evil as well?
288. Is man responsible for everything he does?
289. Must we allow a person to use his free will, even when he decides in favor of evil?
290. How does God help us to be free men?
291. How can a person tell whether his action is good or bad?
292. May we do something bad so that good can result from it?
293. Why did God give us "passions" or emotions?
294. Is someone a sinner if he experiences strong passions within himself?
295. What is conscience? 

Chúa Nhật 10 Tháng 1 Năm 2016 

296. Can someone be compelled to do something that is against his consciene?
297. Can a person form his conscience?
298. Is someone who in good conscience acts wrongly guilty in God's sight?
299. What is mean by a virtue?
300. Why do we have to work to form our character?
301. How does a person become prudent?
302. How does one act justly?
303. What does it mean to have fortitude?
304. Why ii it virtuous to be moderate?
305. What are the three supernatural virtues?
306. Why are faith, hope and charity virtues?
307. What is faith?
308. What is hope?
309. What is charity?
310. What are the seven gifts of the Holy Spirit?
311. What are the fruits of the Holy Spirit?
312. How does a person know that he has sinned?
313. Why must a sinner turn to God and ask him for forgiveness?
314. How do we know that God is merciful?
315. How is the sin in the first place?
316. How can we distinguish serious sins (mortal sins) from less serious (venial) sins? 

Chúa Nhật 17 Tháng 1 Năm 2016 

317. How can a person be delivered from a serious sin and reunited with God?
318. What are vices?
319. Are we responsible for the sins of other people?
320. Is there such a thing as structures of sin?
321. Can a Christian be a radical individualist?
322. What is more important, society or individual?
323. How can the individual be integrated into society in such a way that he nevertheless can
        develop freely?
324. On what principles does a society build?
325. What is the basis for authority in society?
326. When does an authority act legitimately?
327. How can the common good be promoted?
328. What can the individual  contribute to the common good?
329. How does social justice come about in a society?
330. To what extent are all men equal in God's sight?
331. Why there nevertheless injustice among men?
332. How is the solidarity of Christians with other people expressed?
333. Is there a natural law that everyone can know?
334. What connection is there between the "natural moral law" and the law of the Old Covenant?
335. What significance does the Law of the Old Covenant have?
336. How did Jesus deal with the Law of the Old Covenant?
337. How are we saved? 

Chúa Nhật 24 Tháng 1 Năm 2016 

338. What is grace?
339. What does God grace do to us?
340. How is God's grace related to our freedom?
341. Can someone earn heaven by good works?
342. Are we all supposed  to become "saints"?
343. How does the Church help us to lead a good responsible life?
344. Why does the Church also make declarations about ethical questions and about matters of
        personal conduct?
345. What are the "Five Precepts of the Church"?
346. What is the purpose of the precepts of the Church, and how binding are they?
347. Why is "not participating what you preach" such a serious deficiency in a Christian?
348. "Teacher, what... must I do to have eternal life? (Mt 19:16)
349. What are the Ten Commandments?
350. Are the Ten Commandments a random list?
351.   Aren’t the Ten Commandments outmoded? 
352.  What is the meaning of the commandment, “ I am the Lord, your God” (Ex 20:2)? 
353.  Why do we worship God? 
354.  Can people be forced to believe in God? 
355. You shall not have strange Gods before me.” 
356.  Is esotericism as found, for example in New Age beliefs, compatible with the Christian f
aith? 

357.  Is atheism always a sin against the First Commandment? 
358.  Why does the Old Testament forbid images of God, and why do we Christians no longer keep that commandment? 

Chúa Nhật 31 Tháng 1 Năm 2016 

359.  Why does God want us to “hallow” his name (that is, keep it holy)? 
360.  What is the meaning of the Sign of the Cross? 
361.  What does it mean for a Christian to be baptized with a particular name? 
362.  Why do Jews celebrate the Sabbath? 
363.  How does Jesus deal with the Sabbath? 
364.  Why do Christians replace the Sabbath with Sunday? 
365.  How do Christians make Sunday “the Lord’s day”? 
366.  Why is it important for the State to preserve Sunday? 
367.  To whom does the Fourth Commandment refer, and what does it require of us? 
368.  What place does the family have in God’s plan of creation? 
369.  Why are families irreplaceable? 
370.  Why should the State protect and promote families? 
371.  How does a child respect his parents? 
372.  How do parents respect their children? 
373.  How should a family live its faith together? 
374.  Why is God more important than the family?
375.  How is authority exercised correctly?
376.  What duties do citizens have toward the State?
377.  When must we refuse to obey the State? 
378.  Why is it not permissible to take one’s own life or the lives of others? 
379. What sorts of attacks on human life are forbidden by the Fifth Commandment?

Chúa Nhật 7 Tháng 2 Năm 2016 

380.  Why is it permissible to tolerate the killing of another human being in the case of legitimate
         self-defense? 
381.  Why is the Church opposed to capital punishment? 
382.  Is it permissible to offer assistance in dying? 
383.  Why is abortion unacceptable at any phase in the development of an embryo? 
384.  Can a handicapped child be aborted? 
385.  Can experiments be performed on living embryos and embryonic stem cells? 
386.  Why does the Fifth Commandment protect the physical and spiritual integrity of a human being as well? 
387.  How should we treat our body? 
388.  How important is health? 
389.  Why is it a sin to take drug? 
390.  Is it permissible to experiment on a live human being? 
391.  Is organ donation important? 
392.  What sorts of acts violate the human right to bodily integrity? 
393.  How do Christians assist someone who is dying? 
394.  How do Christians treat the corpse of someone who has died? 
395.  What is peace? 
396.  How does a Christian deal with anger? 
397.  What does Jesus think about nonviolence? 
398.  Must Christians be pacifists? 
399.  When is the use of military force allowed?
400.  What does it mean to say that man is a sexual being?

Chúa Nhật 17 Tháng 2 Năm 2016 

401.  Is there a priority of one sex over the other? 
402.  What is love? 
403.  How is sexuality related to love? 
404.  What is chaste love?  Why should a Christian live a chaste life? 
405.  How can anyone live a chaste life?  What can it help? |
406.  Does everybody have to be chaste, even married people? 
407.  Why is the Church against premarital sexual relations? 
408.  How can you live as a young Christian if you are living in a premarital relationship or have already had premarital relations? 
409.  Is masturbation an offense against love? 
410.  What is meant by “fornication”? 
411.  Why is prostitution a form of fornication?
412.  Why is the production and consumption of pornography a sin against charity? 
413.  Why is rape a serious sin? 
414.  What does the Church say about using condoms to fight AIDS? 
415.  What is the Church’s judgment on homosexuality? 
416.  What are the essential elements of Christian marriage? 
417.  What significance does the sexual encounter have within marriage? 
418.  What is the significance of the child in a marriage? 
419.  How many children should a Christian married couple have? 
420.  May Christian married couple regulate the number of children they have? 
421.  Why are all methods of preventing the conception of a child not equally good?
Chúa Nhật 21 Tháng 2 Năm 2016 

422. What can childless couple do? 
423.  What is the Church’s judgment on surrogate motherhood and artificial fertilization?
424.  What is adultery?  Is divorce the appropriate response? 
425.  What does the Church have against “marriage without the certificate”? 
426.  What is regulated by the Seventh Commandment:  “You shall not steal” (Ex 20:15)? 
427.  Why is there no absolute right to private property? 
428.  What is theft, and what falls under the Seventh Commandment? 
429.  What rules apply to intellectual property? 
430.  What is meant by commutative justice? 
431.  Is it permissible to use tax dodges? 
432.  May a Christian speculate in the stock market or in Internet stocks? 
433.  How should we treat property that belongs to everyone? 
434.  May a Christian make bets and play games of chance? 
435.  Is it permissible to “buy” and “sell” human beings? 
436.  How should we treat the environment? 
437.  How should we treat animals? 
438.  Why does the Catholic Church have her own social teaching? 
439.  How did the Church’s social teaching develop? 
440.  Are Christians obliged to become involved in politics and society? 
441.  What does the Church say about democracy? 
442.  What is the Church’s stance on capitalism or the free-market economy?

Chúa Nhật 28 Tháng 2 Năm 2016 

443.  What is the duty of managers and entrepreneurs? 
444.  What does the Church’s social doctrine say about the topics of labor and unemployment? 
445.  What is meant by the principle “labor before capital”? 
446.  What does the Church say about globalization? 
447.  Is globalization exclusively a matter of politics and economics? 
448.  Are poverty and underdevelopment an inescapable fate? 
449.  What significance do the poor have for Christians? 
450.  What are the “corporal works of mercy”? 
451.  What are the “spiritual works of mercy”? 
452.  What does the Eighth Commandment require of us? 
453.  What does our relationship to the truth have to do with God? 
454.  How strongly obligatory is the truth of the faith? 
455.  What does it mean to be truthful? 
456.  What should you do if you have lied to, deceived, or betrayed someone? 
457.  Why does telling the truth require discretion? 
458.  How confidential is the secret of the confessional? 
459.  What ethical responsibilities are connected with the communications media? 
460.  What dangers result from the media? 
461.  How does art mediate between beauty and truth? 
462.  Why does the Ninth Commandment forbid sexual desire? 
463.  How does one achieve “purity of heart”?

Chúa Nhật 6 Tháng 3 Năm 2016 

464.  What good is shame? 
465.  What attitude should a Christian take toward other people’s property? 
466.  What is envy, and how can you fight against it? 
467.  Why does Jesus demand that we practice “poverty in spirit”? 
468.  What should a person yearn for most? 
469.  What is prayer? 
470.  What prompts a person to pray? 
471.  Why is Abraham a model of prayer? 
472.  How did Moses pray? 
473.  How are the Psalms important for our prayer? 
474.  How did Jesus learn to pray?
475.  How did Jesus pray? 
476.  How did Jesus pray as he was facing his death? 
477.  What does it mean to learn from Jesus how to pray? 
478.  Why can we be confident that our prayer is heard by God? 
479.  What can we learn from the way in which Mary prayed? 
480.  What are the words of the “Hail Mary”? 
481.  How do you pray the Rosary? 
482.  What role did prayer play among the first Christians? 
483.  What are the names of the five main types of prayer? 
484.  What is a prayer of blessing?

Chúa Nhật 13 Tháng 3 Năm 2016 

485.  Why should we adore God? 
486.  Why should we petition God? 
487.  Why should we petition God for other people? 
488.  Why should we thank God? 
489.  What does it mean to praise God?
490.  Is it enough to pray when you feel like praying? 
491.  Can you learn to pray from the Bible? 
492.  Does my personal prayer have something to do with the prayer of the church? 
493.  What are the characteristics of Christian prayer? 
494.  How can my everyday routine be a school of prayer? 
495.  Can we be sure that our prayers are heard? 
496.  Why do we need the Holy Spirit when we pray? 
497.  Why does it help to turn to the saints when we pray? 
498.  Can you pray anywhere? 
499.  When should a person pray? 
500.  Are there various ways to pray? 
501.  What is vocal prayer? 
502.  What is the essence of meditation? 
503. What is interior of “contemplative” prayer? 
504.  What can a Christian accomplish through meditation? 
505.  Why is prayer sometimes a struggle?

Chúa Nhật 20 Tháng 3 Năm 2016 

506.  Is prayer not just a sort of conversation with yourself?
507.  What happens if you find that prayer does not help? 
508.  What happens if you do not feel anything when you pray or even experience reluctance to pray? 
509.  Isn’t praying a flight from reality? 
510.  Is it possible to pray always? 
511.  What are the words of the Our Father? 
512.  How did the Our Father come about? 
513.  What structure does the Our Father have? 
514.  What position does the Our Father hold among prayers?
515.  Where do we get the confidence to call God “Father”? 
5
16.  How can people say “Father” to God if they have been tormented or abandoned by their earthly father/their earthly parents? 
517.  How are we changed by the Our Father? 
518.  Is the Father is “in heaven”, where is that heaven? 
519.  What does it mean to say, “Hallowed be thy name”? 
520.  What does it mean to say, “Thy kingdom come”? 
521.  What does it mean to say, “Thy will be done on earth as it is in heaven”? 
522.  What does it mean to say, “Give us this day our daily bread”? 

523.  Why does man not live on bread alone? 
524. What does it mean to say, “Forgive us our trespasses, as we forgive those who trespass against us”? 
525.  What does it mean to say, “Lead us not into temptation”? 
526.  What does it mean to say, “Deliver us from evil”? 
527.  Why do we end the Our Father with “Amen”?