• Register

alt 

SUY NIỆM TIN MỪNG 
CA NGỢI KỲ CÔNG PHÉP LẠ

Người ta thường hay ngủ quên trước muôn vàn phép lạ trong chính bản thân và chung quanh mình; ngược lại lại thích tò mò trước những lời đồn đãi về những phép lạ xẩy ra đó đây.  Đọc Phúc âm, chẳng hạn phúc âm hôm nay nói về việc Chúa Giêsu chữa một người bị câm và điếc, người ta khám phá nét chân thành của dân chúng trước phép lạ họ chứng kiến: lòng họ đầy sự thán phục, ca tụng và muốn loan truyền, dù họ bị Chúa Giêsu cấm không được nói ra nói.  Lý do đơn giản là lòng họ không thể câm nín trước những việc cao cả mà họ đã xem thấy; và riêng bản tính sự thiện hảo thì tự ban phát và tỏa lan. 

Đúng vậy, nếu quan sát và suy nghĩ về bản thân và các sự vật quanh mình, ta sẽ khám phá ra rất nhiều phép lạ đang xẩy ra từng giây phút trên đời.  Chẳng hạn mỗi khi thức giấc sau một đêm dài, bạn thấy mình vẫn còn đang sống và hình như sự sống ấy lại hoàn hảo hơn.  Sự sống ấy tự mình không thể tồn tại, nên đã được Thiên Chúa đặt vào trong những tương quan liên quan đến sự sống, nhất là tương quan tình yêu để làm cho sự sống nẩy sinh, phát triển và trường tồn.  Đó là phép lạ kỳ diệu và vĩ đại của sự sống mà Thiên Chúa an bài không ngừng từng mỗi phút giây. 

Tuy nhiên, con người lại hay coi thường phép lạ này, họ hình như  đang bị câm và điếc, và chỉ bị đánh thức khi nhận ra sự sống của mình hoặc của tha nhân đang ở bờ vực thẳm trước các tai nạn khủng khiếp, hay biên giới giữa sự sống và sự chết.  Ngoài ra, muôn muôn tạo vật đẹp tuyệt vời và thay đổi không ngừng do tham dự vào sự sống của Thiên Chúa đang làm cho thế giới và đặc biệt đời sống con người tốt đẹp hơn, cũng là những bằng chứng sống động của các phép lạ vĩ đại nhãn tiền. 

Để có thể cảm nghiệm được hạnh phúc chân thật là những phép lạ Thiên Chúa thực hiện trong ta và trong muôn tạo vật, thái độ đầu tiên cần phải từ bỏ: đó là từ bỏ bệnh câm và điếc trong tâm hồn và suốt dọc đời sống mình.  Từ bỏ thái độ câm và điếc cũng trực tiếp nói lên lòng biết ơn trước muôn ơn lành Thiên Chúa đổ xuống trên đời.  Quả thực biết ơn các phép lạ Chúa làm sẽ làm cho lòng ta bừng cháy và muốn loan truyền như dân chúng ca ngợi Chúa Giêsu hôm nay: Người làm mọi sự tốt đẹp, Người làm cho kẻ điếc nghe được và người câm nói được!” (Mc 7:37)    

Nguyện xin Chúa hãy chữa con khỏi bệnh câm và điếc, để con biết ca tụng muôn ơn lành và các kỳ công của Chúa trong con và trong muôn tạo vật của Ngài. 

Lm. Raphael Xuân Nguyên

 

LUẬT CHÚA VÀ LUẬT NHÂN LOẠI

Nghe cuộc đối thoại giữa Chúa Giêsu với những người Biệt Phái trong Phúc âm hôm nay, người ta có cảm tưởng con người nói chung, và ngay cả các nhà lãnh đạo tôn giáo nói riêng (mà những người Pharisiêu đại diện)  đã xây dựng đời mình trên những giá trị luân lý giả tạo, ngay cả khi họ nhân danh luật pháp.  Như thế, đâu là quan niệm và đường lối đứng đắn đúng nhất cho chúng ta theo?

Có hai điều quan trọng trong giáo thuyết của Chúa Giêsu trong Phúc Âm hôm nay:  Trước hết Người chưng dẫn lời tiên tri Isaia để nói lên quan niệm sống sai lầm của con người:  Dân này kính Ta ngoài môi miệng, nhưng lòng chúng ở xa Ta. Nó sùng kính Ta cách giả dối, bởi vì nó dạy những giáo lý và những luật lệ loài người.'' (Mc 7:6-7) 

Điều thứ hai Chúa Giêsu minh họa như một chân lý bảo vệ sự trong sạch ngay thẳng nội tâm: Không có gì từ bên ngoài vào trong con người mà có thể làm cho họ ra ô uế. Chỉ có những gì từ bên trong con người xuất ra mới làm cho họ ra ô uế:  như ngoại tình, dâm ô, giết người, trộm cướp, tham lam, độc ác, xảo trá, lăng loàn, ganh tị, vu khống, ngông cuồng. (Mc 7:15 )

Chiếu theo những nguyên tắc của Chúa Giêsu dạy, có lẽ không mấy ai thấy mình trong sạch cả.  Nên biết việc giữ đạo là con đường sống còn của các tín hữu, nhưng trước hết thường hay bị chi phối và hướng dẫn bởi ý muốn và luật pháp của con người hơn là của Thiên Chúa.  Một khi là của con người, việc giữ đạo sẽ bị lệ thuộc vào phần thưởng, danh vọng cá nhân, dư luận, thói quen vô ý thức và sự sợ hãi, hơn là vì yêu mến Thiên Chúa một cách chân thành và thiết tha.  Ngay cả những người dạy đạo vì những ảnh hưởng ấy, cũng hay làm cho qua lần chiếu lệ, cứng ngắc trong nguyên tắc hoặc vì mục đích cá nhân của riêng mình y như lời Chúa phán: dân này thờ Ta bằng môi bằng miệng... 

Thứ đến, việc giữ đạo sẽ ít chân thành, ngay thẳng và trung tín khi trong lòng đầy dẫy những tư tưởng xấu xa được bao phủ bởi lớp son bóng loáng của các việc đạo đức hình thức giả tạo.  Kết quả sẽ phát sinh thái độ độc đoán, khép kín và thiếu hẳn chiều sâu bác ái.  Những kẻ có quyền hành trong những điều kiện này thường hay lợi dụng chức quyền để đàn áp kẻ "dưới" hoặc vì thiếu khả năng lãnh đạo, hoặc vì ganh tỵ không bằng kẻ "dưi", hay có khi không được tha nhân thương mến như họ!  Chúa Giêsu trong Phúc Âm hôm nay quả quyết: chính những điều đó làm họ ra ô uế!

Hãy ghi nhớ: Giữ đạo thuộc về lãnh vực tâm linh được thể hiện bằng những hành động bên ngoài, nên trước hết rất cần sự thanh tẩy sám hối nội tâm, một sự trở về liên tục để có thể nhận ra đường lối chính trực trong luật Chúa và trong các giáo huấn của Người.  Đời sống đạo nội tâm với đức tin mạnh mẽ và đức mến nồng nàn sẽ giúp Ta dễ dàng phân biệt đâu là luật và đường lối của nhân loại và đâu là luật lệ của Thiên Chúa để bước theo.

Lm. Raphael Xuân Nguyên

  

image2

 

BÀI ĐỌC I: Is 35, 4-7a
"Tai người điếc sẽ mở ra và người câm sẽ nói được".

Trích sách Tiên tri Isaia.
Các ngươi hãy nói với những tâm hồn xao xuyến: Can đảm lên, đừng sợ! Này đây Thiên Chúa các ngươi đến để phục thù. Chính Người sẽ đến và cứu thoát các ngươi.  Bấy giờ mắt người mù sẽ sáng lên, và tai người điếc sẽ mở ra. Bấy giờ người què sẽ nhảy nhót như nai, và người câm sẽ nói được, vì nước sẽ chảy lên nơi hoang địa, và suối nước sẽ chảy nơi đồng vắng. Đất khô cạn sẽ trở thành ao hồ, và hoang địa sẽ trở nên suối nước. Đó là lời Chúa.

ĐÁP CA: Tv 145, 7. 8-9a. 9bc-10
Đáp: Linh hồn tôi ơi, hãy ngợi khen Chúa!
Hoặc đọc: Alleluia.

Xướng: 1) Thiên Chúa trả lại quyền lợi cho người bị ức, và ban cho những người đói được cơm ăn. Thiên Chúa cứu gỡ những người tù tội.
2) Thiên Chúa mở mắt những kẻ đui mù, Thiên Chúa giải thoát những kẻ bị khòm lưng khuất phục, Thiên Chúa yêu quý các bậc hiền nhân. Thiên Chúa che chở những khách kiều cư.
3) Thiên Chúa nâng đỡ những người mồ côi quả phụ, và làm rối loạn đường nẻo đứa ác nhân. Thiên Chúa sẽ làm vua tới muôn đời, Sion hỡi, Thiên Chúa của ngươi sẽ làm vua tự đời này sang đời khác.

BÀI ĐỌC II: Gc 2, 1-5
"Không phải Thiên Chúa đã chọn người nghèo để hưởng nước Người đó sao?"

Trích thư Thánh Giacôbê Tông đồ.
Anh em thân mến, anh em là những người tin vào Đức Giêsu Kitô vinh hiển, Chúa chúng ta, anh em đừng thiên vị. Giả sử trong lúc anh em hội họp, có người đi vào, tay đeo nhẫn vàng, mình mặc áo sang trọng; lại cũng có người nghèo khó đi vào, áo xống dơ bẩn, nếu anh em chăm chú nhìn người mặc áo rực rỡ mà nói: "Xin mời ông ngồi chỗ danh dự này". Còn với người nghèo khó thì anh em lại nói rằng: "Còn anh, anh đứng đó", hoặc: "Anh hãy ngồi dưới bệ chân tôi". Đó không phải là anh em xét xử thiên vị ở giữa anh em và trở nên những quan xét đầy tà tâm đó sao?  Anh em thân mến, xin hãy nghe: Không phải Thiên Chúa chọn người nghèo trước mắt thế gian, để nhờ đức tin, họ trở nên giàu có và được hưởng nước Người đã hứa cho những kẻ yêu mến Người đó sao? Đó là lời Chúa.

ALLELUIA: Ga 1, 14 và 12b
Alleluia, alleluia! - Lạy Chúa, xin hãy nói, vì tôi tớ Chúa đang lắng tai nghe: Chúa có lời ban sự sống đời đời. - Alleluia.

PHÚC ÂM: Mc 7, 31-37
"Người làm cho kẻ điếc nghe được và người câm nói được".

Tin Mừng Chúa Giêsu Kitô theo Thánh Marcô.
Khi ấy, Chúa Giêsu từ địa hạt Tyrô, qua Siđon, đến gần biển Galilêa giữa miền thập tỉnh. Người ta đem một kẻ câm điếc đến cùng Người và xin Người đặt tay trên kẻ ấy. Người đem anh ta ra khỏi đám đông, đặt ngón tay vào tai anh và bôi nước miếng vào lưỡi anh ta. Đoạn ngước mặt lên trời, Người thở dài và bảo: "Effetha!" (nghĩa là "Hãy mở ra!"), tức thì tai anh ta mở ra, và lưỡi anh ta được tháo gỡ, và anh nói được rõ ràng. Chúa Giêsu liền cấm họ đừng nói điều đó với ai. Nhưng Người càng cấm, thì họ càng loan truyền mạnh hơn. Họ đầy lòng thán phục mà rằng: "Người làm mọi sự tốt đẹp, Người làm cho kẻ điếc nghe được và người câm nói được!" Đó là lời Chúa.

 

LỜI NGUYỆN TÍN HỮU

CHÚA NHẬT 22 TNB

Chủ Tế:  Anh chị em thân mến, Chúa Giêsu đã mở tai và luỡi người câm điềc. Chúng ta hãy tha thiết cầu xin Chúa cũng chữa lành bệnh câm điếc của chúng ta.

Xướng
: 1. Chúng ta cầu xin cho Hội Thánh Chúa, luôn là chứng nhân sống động rao giảng Tin Mừng tình yêu của Chúa, giữa lòng thế giới hôm nay.

                                                                                                           Chúng ta cầu xin Chúa

2.  Chúng ta cầu xin cho các nhà lãnh đạo các dân tộc, đừng im lặng trước các bất công, nhưng cương quyết đem lại bình an và công lý cho nhân loại.

3.  Chúng ta cầu xin cho những ai đau khổ, bị tù đày và sống trong bất hạnh, được Chúa thương đỡ nâng, và ban cho họ một cuộc sống tốt đẹp, xứng đang hơn với phẩm giá con người.

4.  Chúng ta cầu xin cho cộng đoàn xứ đạo chúng ta, mỗi ngày nhờ Lời Chúa giáo huấn, sẽ can đảm làm chứng cho tình yêu và công lý, trước các bất công trong xã hội con người.

5.  Chúng ta cầu xin cho các linh hồn theo ý những người xin lễ hôm nay, nhờ lòng từ bi hải hà của Chúa, được hưởng vinh phúc quê trời muôn đời.  Và trong thinh lặng, xin mọi người dâng lên Chúa những nguyện ước riêng của mình.

Chủ tế
:  Lạy Chúa Giêsu,xin nhận lời chúng con cầu xin, và giúp chúng con sống can trường lý tưởng Kitô giáo trong thế giới hôm nay.  Chúa là Đấng hằng sống và hiển trị muôn đời. Amen

  
         
    
                                                                                                                  communion

 

NỘI DUNG VÀ LỊCH TRÌNH HỌC GIÁO LÝ TÂN TÒNG
CỘNG ĐOÀN TRÁI TIM VÔ NHIỄM ĐỨC MẸ
NIÊN KHÓA 2015-2016

Chú ý:

Bạn muốn có Sách Giáo Lý Youcat mới nhất của Giáo Hội Công Giáo bằng tiếng Việt,

Xin vào trang Web Giáo Lý Youcat tiếng Việt (ở phiá trái trang suyniem.com home này, trong phần những trang web hay)

để lấy toàn bộ Cuốn Giáo Lý Youcat bằng tiếng Việt khi bấm vào      

=> Tài liệu dạng PDF, nhấn vào đây để tải về máy  do Lm. Antôn Nguyễn Mạnh Đồng (GP Cần Thơ)

dịchToàn bộ Sách Giáo Lý dành cho người trẻ (Youcat)


Chúa Nhật 4 tháng 10 năm 2015

1. For What purpose are we here on earth?

2. Why did God create us?
3. Why do we seek God?
4. Can we know the existence of God by our reason?
5. Why do people deny that God exists, if they can know Him by reason?
6. Can we grasp God at all in concepts? Is it possible to speak about Him meaningfully?
7. Why Did God to show himself in order for us to be able to know what he is like?
8. How does God reveal Himself in the Old Testament?
9. What goes God show us about Himself when he sends his Son to us?
10. With Jesus Christ, has everything been said, or does revelation continue even after Him?
11. Why do we hand on the faith?
12. How can we tell what belongs to the true faith?
13. Can the Church err in questions of faith?
14. Is sacred Scripture true?
15. How can sacred Scripture be "true" if not everything in it is right?
16. What is the right way to read the Bible?
17. What significance does the Old Testament have for Christ?
18. What significance does the New Testament have Christians?
19. What role does Sacred Scripture play in the Church?
20. How can we respond to God when he speaks to us?
21. Faith - What is it?

Chúa Nhật 11 tháng 10 năm 2015

22. How does one go about believing?

23. Is there a contradiction between faith and science?
24. What does my faith have to do with the Church?
25. Why does the faith require definitions and formulas?
26. What are creeds?
27. How did the creeds come about?
28. What does the Apostles creeds say?
29. What does the Nicene (Nicene-Constantinopolitan) creeds say?
30. Why do we believe in only one God?
31. Why does God give Himself a name?
32. What does it mean to say that God is truth?
33. What does it mean to say that God is love?
34. What should you do once you have come to know God?
35. Do we believe in one God or in three Gods?
36. Can we deduce logically that God is triune?
37. Why is God "Father"?
38. Who is the Holy Spirit?
39. Is Jesus God? Does He belong to the Trinity?
40. Can God do anything? Is he almighty?
41. Does science make the Creator superfluous?
42. Can someone accept the theory of evolution and still believe in the Creator?
Chúa Nhật 18 tháng 10 năm 2015

43. Is the world a product of chance?

44.Who created the world?
45. Do natural laws and natural systems come from God also?
46. Why does the book of Genesis depict creation as "the work of six days"?
47. Why did God rest on the seventh day?
48. Why did God create the world?
49. Does God guide the world and my life?
50. What role does man play in God's providence?
51. If God is all-knowing and all powerful, why does he not prevent evil?
52. What is heaven?
53. What is hell?
54. What are angels?
55. Can we interact with angels?
56. Does man have a special place in creation?
57. How should man treat animals and other fellow creatures?
58. What does it means to say that man was created "in God's image"?
59. Why did God make man?
60. Why is Jesus the greatest example in the world?
61. In what does the equality of all men consist?
62. What is the soul?
63. From where does man get his soul?

Chúa Nhật 25 tháng 10 năm 2015

64. Why did God create man male and female?

65. What about people who feel they are homosexual?
66. Was it part of God's plan for men for suffer and die?
67. What is sin?
68. Original sin? What does the fall of Adam and Eve have to do with us?
69. Are we compelled to sin by original sin?
70. How does God draw us out of the whirlpool of evil?
71. Why are the reports about Jesus called "the Gospel", "the Good News"?
72. What does the name "Jesus" mean?
73. Why is Jesus called "Christ"?
74. What does it mean to say that Jesus is "the only-begotten Son of God"?
75. Why do Christians address Jesus as Lord?
76. Why did God become man in Jesus?
77. What does it mean to say that Jesus Christ is at the same time true God and true man?
78. Why can we grasp Jesus only as a "mystery"?
79. Did Jesus have a soul, a mind, and a body jus as we do?
80. Why is Mary a virgin?
81. Did Mary have other children besides Jesus?
82. Isn't it improper to call Mary the "Mother of God"?
83. What does the "Immaculate Conception of Mary" mean?
84. Was Mary only an instrument of God?

Chúa Nhật 1 tháng 11 năm 2015

85. Why is Mary our mother also?

86. Why did Jesus wait thirty years to begin his public life?
87. Why did Jesus allow John to baptize him, although he was without sin?
88. Why was Jesus led into temptation? Could he really be tempted at all?
89. To whom does Jesus promise "the kingdom of God"?
90. Did Jesus work miracles, or are they just pious tales?
91. But why did Jesus work miracles?
92. Why did Jesus call apostles?
93. Why was Christ transfigured on the mountains?
94. Did Jesus know that he would die when he entered Jerusalem?
95. Why did Jesus choose the date of the Jewish feast of Passover for his death and
      Resurrection?
96. Why was a man of peace like Jesus condemned to death on a cross?
97. Are the Jews guilty of Jesus' death?
98. Did God will the death of his only Son?
99. What happened to the last Supper?
100. On the Mount of Olives on the night before his death, did Jesus really experience fear of  
        death?
101. Why did Jesus have to redeem us on the Cross, of all places?
102. Why are we too supposed to accept suffering in our lives and thus "take up our cross" and
        thereby follow Jesus?
103. Was Jesus really dead? Maybe he was able to rise again because he only appeared to have suffered death.
104. Can you be a Christian without believing in the Resurrection of Christ?
105. how did the disciples come to believe that Jesus is risen?

Chúa Nhật 8 tháng 11 năm 2015

106. Are there proofs for the Resurrection of Jesus?

107. Through his Resurrection, did Jesus return to the physical, corporeal state that ge had during his earthly life?
108. What changed in the world as a result of the Resurrection?
109. What does it mean to say that Jesus ascended into heaven?
110. Why is Jesus Christ the Lord of the whole world?
111. What will it be like when the world comes to an end?
112. What will it be when Christ judges us and the whole world?
113. What does it mean to say: I believe in the Holy Spirit?
114. What role does the Holy Spirit play in the life of Jesus?
115. Under what names and signs does the holy Spirit appear?
116. What does it mean to say that the Holy Spirit has "spoken through the prophets"?
117. How could the Holy Spirit work in, with, and through Mary?
118. What happened on Pentecost?
119. What does the Holy Spirit do in the Church?
120. What does the Holy Spirit do in my life?
121. What does "Church" mean?
122. Why does God want there to be a Church?
123. What is task of the Church?
124. Why is the Church more than an institution?
125. What is unique about the people of God?
126. What does it mean to say that the Church is the "Body of Christ"?

Chúa Nhật 15 tháng 11 năm 2015

127. What does it mean to say that the Church is the "Bride of Christ"?

128. What does it mean to say that the Church is the "Temple of the Holy Spirit"?
129. Why can there be only one Church?
130. Are non-Catholic Christian our sisters and brothers also?
131. What must we do for the unity of Christians?
132. Why is the Church holy?
133. Why is the Church called Catholic?
134. Who belong to the Catholic Church?
135. What is the relation between the Church and the Jews?
136. How does the Church view other religions?
137. Why is the Church called apostolic?
138. How is the one, catholic, and apostolic Church structured?
139. What is the lay vocation?
140. Why is the Church not a democratic organization?
141. What is the Pope's responsibility?
142. Can bishops act and teach against the pope, or the pope against the bishops?
143. Is the Pope really infallible?
144. What is the task of the bishops?
145. Why does Jesus want there to be Christians who live their whole lives in poverty, unmarried
        chastity, and obedience?
146. What does the "Communion of Saints" mean?
147. Why does Mary have such a preeminent place in the Communion of Saints?

Chúa Nhật 22 Tháng 11 Năm 2015

148. Can Mary really help us?

149. May we worship Mary?
150. Can the Church really forgive sins?
151. What possibilities are there for the forgiveness of sins in the Church?
152. Why do we believe in the resurrection of the dead?
153. Why do we believe in the resurrection of the "body"?
154. What happen to us when we die?
155. How does Christ help us at our death, if we trust in Him?
156. What is eternal life?
157. Will we be brought to judgment after death?
158. What is heaven?
159. What is purgatory?
160. Can we help the departed who are in the condition of purgatory?
161. What is hell?
162. But if God is love, how can there be a hell?
163. What is the Last Judgment?
164. How will the world come to an end?
165. Why do we say "Amen" to the profession of our faith?
166. Why does the Church celebrate the liturgy so often?
167. What is liturgy?
168. Why does the liturgy have priority in the life of the Church and the life of the individual?

Chúa Nhật 29 Tháng 11 Năm 2015

169. What happens to us when we celebrate the liturgy?
170. What is the most profound origin of the liturgy?

171. What is the essence of every liturgy?
172. How many sacraments are there and what are their names?
173. Why do we need sacraments in the first place?
174. Why is faith in Jesus Christ not enough? Why does God give us the sacraments, too?
175. Why do the sacraments belong to the Church? Why cannot anyone use them however he
        wants? 
176. Which sacraments can be received only once in a lifetime?
177. Why is faith a prerequisite for the sacraments?
178. If a sacrament is administered by someone who is unworthy, does it fail to its effect?
179. Who celebrate the liturgy?
180. Why is the Mass sometimes referred to as a "worship service"?
181. Why are there so many signs and symbols in the liturgies?
182. Why do the sacred signs of the liturgy need words, too?
183.Why is there music at liturgies, and what kind of music must it be suitable for liturgy?
184. How does the liturgy effect time?
185. Why does the liturgy repeat itself every year?
186. What is the liturgical year?
187. How important is Sunday?
188. What is the liturgy of the Hours?
189. How does the liturgy effect the spaces in which we live?

Chúa Nhật 6 Tháng 12 Năm 2015

190. What is the Christian house of prayer?
191. What liturgical spaces define the house of God?

192. Can the Church also change and renew the liturgy?
193. Is there some inner logic that unites the sacraments with each other?
194. What is Baptism?
195. How is Baptism administered?
196. Who can be baptized, and what is required of a candidate?
197. Why does the Church adhere to the practice of infant Baptism?
198. Who can administer Baptism?
199. Is Baptism in fact the only way to salvation?
200. What happens in Baptism?
201. What is the significance of receiving a name in Baptism?
202. Why should Christians choose the names of saints at Baptism?
203. What is Confirmation?
204. What does sacred Scripture say about the sacrament of Confirmation?
205. What happens in Confirmation?
206. Who can be confirmed, and what is required of a candidate for Confirmation?
207. Who may confirm?
208. What is Holy Eucharist?
209. When did Christ institute the Eucharist?
210.  How did Christ institute the Eucharist?   

Chúa Nhật 13 Tháng 12 Năm 2015

211. How important is the Eucharist for the Church?
212. What names are there for Jesus' meal with us, and what do they mean?

213. What elements are essential to a Holy Mass?
214. How is the Mass structured?
215. Who leads the celebration of the Eucharist?
216. In what way is Christ there when the Eucharist is celebrated?
217. What happens in the Church when she celebrates the Eucharist?
218. What is the right way to honor the Lord present in the bread and wine?
219. How often must a Catholic Christian participate in the celebration of the Eucharist?
220. What sort of preparation do I need in order to be able to receive Holy Eucharist?
221. How does Holy Communion change me?
222. May the Eucharist be administered to non-Catholic Christians also?
223. In what way is the Holy Eucharist an participation of eternal life?
224. Why did Christ give us the sacrament of penance and the Anointing of the Sick?
225. What names are there for the sacrament of penance?
226. But we have Baptism, which reconciles us with God; why the do we need a special
        sacrament of Reconciliation?
227. Who instituted the Sacrament of Penance?
228. Who can forgive sins?
229. What prepares a person for repentance?
230. What is penance?
231. What are the tow basic elements required for the forgiveness of a Christian' s sins to occur
        in the Sacrament of Penance?

Chúa Nhật 20 Tháng 12 Năm 2015

232. What must I bring to a confession?

233. What sins must be confessed?
234. When is a Catholic obliged to confess his serious sins? How often should one go to
        confession?
235. Can I make a confession even if I have not committed any serious sin?
236. Why are priests the only ones who can forgive sins?
237. Are there sins that are so serious that not even the overage priest can forgive them?
238. May a priest later repeat something he has learned in confession?
239. What are the positive effects of confession?
240. How was "sickness" interpreted in the Old Testament?
241. Why did Jesus show so much interest in the sick?
242. Why should the Church take special care of the sick?
243. For whom is the sacrament of the Anointing of the Sick intended?
244. How does the Anointing of the Sick administered?
245. How does the Anointing of the Sick work?
246. Who can administer the Anointing of the Sick?
247. What is mean by "Viaticum"?
248. What are the names of the sacraments that serve to build up communion in the Church?
249. What happens in Holy Orders?
250. How does the Church understand the sacrament of Holy Orders?
251. What are the degrees of the Sacrament of Holy Orders?
252. What happens in Episcopal ordination? 

Chúa Nhật 27 Tháng 12 Năm 2015 

253. How important for a Catholic Christian is his bishop?
254. What happens in priestly Ordination?
255. What happens in diaconal ordination?
256. Who can receive the sacrament of Holy Orders?
257. Is it demeaning to women that only men may receive the sacrament of Holy orders?
258. Why does the Church require priests and bishops to live a celibate life?
259. How is the universal priesthood of all the faithful different from ordained priesthood?
260. Why did God dispose man and woman for each other?
261. How does the Sacrament of Matrimony come about?
262. What is necessary for a Christian, sacramental marriage?
263. Why is marriage indissoluble?
264. What threatens marriage?
265. Are all people called to marriage?
266. How is a Church wedding celebrated?
267. What should be done if a Catholic wants to marry a non-Catholic Christian?
268. Can a Catholic Christian marry a person from another religion?
269. May a husband and wife who are always fighting get a divorce?
270. What is the Church's stance on people who are divorced and remarried?
271. What does it mean to say that the family is a"Church in miniature"?
272. What are sacramentals?
273. Does the Church still practice exorcism?
274. How important is so-called "popular piety"? 

Chúa Nhật 3 Tháng 1 năm 2016 

275. Is it permissible to venerate relics?
276. What is purpose of a pilgrimage?
277. What are the Stations of the Cross?
278. What is the purpose of a Christian funeral?
279. Why do we need faith and the sacraments in order to live a good, upright life?
280. What reasons do Christians give for human dignity?
281. Why do we yearn for happiness?
282. Does Sacred Scripture speak about a way to happiness?
283. What are the Beatitude?
284. Why are the Beatitudes so important?
285. What is eternal happiness?
286. What is freedom and what is it for?
287. But doesn't "freedom" consist of being able to choose evil as well?
288. Is man responsible for everything he does?
289. Must we allow a person to use his free will, even when he decides in favor of evil?
290. How does God help us to be free men?
291. How can a person tell whether his action is good or bad?
292. May we do something bad so that good can result from it?
293. Why did God give us "passions" or emotions?
294. Is someone a sinner if he experiences strong passions within himself?
295. What is conscience? 

Chúa Nhật 10 Tháng 1 Năm 2016 

296. Can someone be compelled to do something that is against his consciene?
297. Can a person form his conscience?
298. Is someone who in good conscience acts wrongly guilty in God's sight?
299. What is mean by a virtue?
300. Why do we have to work to form our character?
301. How does a person become prudent?
302. How does one act justly?
303. What does it mean to have fortitude?
304. Why ii it virtuous to be moderate?
305. What are the three supernatural virtues?
306. Why are faith, hope and charity virtues?
307. What is faith?
308. What is hope?
309. What is charity?
310. What are the seven gifts of the Holy Spirit?
311. What are the fruits of the Holy Spirit?
312. How does a person know that he has sinned?
313. Why must a sinner turn to God and ask him for forgiveness?
314. How do we know that God is merciful?
315. How is the sin in the first place?
316. How can we distinguish serious sins (mortal sins) from less serious (venial) sins? 

Chúa Nhật 17 Tháng 1 Năm 2016 

317. How can a person be delivered from a serious sin and reunited with God?
318. What are vices?
319. Are we responsible for the sins of other people?
320. Is there such a thing as structures of sin?
321. Can a Christian be a radical individualist?
322. What is more important, society or individual?
323. How can the individual be integrated into society in such a way that he nevertheless can
        develop freely?
324. On what principles does a society build?
325. What is the basis for authority in society?
326. When does an authority act legitimately?
327. How can the common good be promoted?
328. What can the individual  contribute to the common good?
329. How does social justice come about in a society?
330. To what extent are all men equal in God's sight?
331. Why there nevertheless injustice among men?
332. How is the solidarity of Christians with other people expressed?
333. Is there a natural law that everyone can know?
334. What connection is there between the "natural moral law" and the law of the Old Covenant?
335. What significance does the Law of the Old Covenant have?
336. How did Jesus deal with the Law of the Old Covenant?
337. How are we saved? 

Chúa Nhật 24 Tháng 1 Năm 2016 

338. What is grace?
339. What does God grace do to us?
340. How is God's grace related to our freedom?
341. Can someone earn heaven by good works?
342. Are we all supposed  to become "saints"?
343. How does the Church help us to lead a good responsible life?
344. Why does the Church also make declarations about ethical questions and about matters of
        personal conduct?
345. What are the "Five Precepts of the Church"?
346. What is the purpose of the precepts of the Church, and how binding are they?
347. Why is "not participating what you preach" such a serious deficiency in a Christian?
348. "Teacher, what... must I do to have eternal life? (Mt 19:16)
349. What are the Ten Commandments?
350. Are the Ten Commandments a random list?
351.   Aren’t the Ten Commandments outmoded? 
352.  What is the meaning of the commandment, “ I am the Lord, your God” (Ex 20:2)? 
353.  Why do we worship God? 
354.  Can people be forced to believe in God? 
355. You shall not have strange Gods before me.” 
356.  Is esotericism as found, for example in New Age beliefs, compatible with the Christian f
aith? 

357.  Is atheism always a sin against the First Commandment? 
358.  Why does the Old Testament forbid images of God, and why do we Christians no longer keep that commandment? 

Chúa Nhật 31 Tháng 1 Năm 2016 

359.  Why does God want us to “hallow” his name (that is, keep it holy)? 
360.  What is the meaning of the Sign of the Cross? 
361.  What does it mean for a Christian to be baptized with a particular name? 
362.  Why do Jews celebrate the Sabbath? 
363.  How does Jesus deal with the Sabbath? 
364.  Why do Christians replace the Sabbath with Sunday? 
365.  How do Christians make Sunday “the Lord’s day”? 
366.  Why is it important for the State to preserve Sunday? 
367.  To whom does the Fourth Commandment refer, and what does it require of us? 
368.  What place does the family have in God’s plan of creation? 
369.  Why are families irreplaceable? 
370.  Why should the State protect and promote families? 
371.  How does a child respect his parents? 
372.  How do parents respect their children? 
373.  How should a family live its faith together? 
374.  Why is God more important than the family?
375.  How is authority exercised correctly?
376.  What duties do citizens have toward the State?
377.  When must we refuse to obey the State? 
378.  Why is it not permissible to take one’s own life or the lives of others? 
379. What sorts of attacks on human life are forbidden by the Fifth Commandment?

Chúa Nhật 7 Tháng 2 Năm 2016 

380.  Why is it permissible to tolerate the killing of another human being in the case of legitimate
         self-defense? 
381.  Why is the Church opposed to capital punishment? 
382.  Is it permissible to offer assistance in dying? 
383.  Why is abortion unacceptable at any phase in the development of an embryo? 
384.  Can a handicapped child be aborted? 
385.  Can experiments be performed on living embryos and embryonic stem cells? 
386.  Why does the Fifth Commandment protect the physical and spiritual integrity of a human being as well? 
387.  How should we treat our body? 
388.  How important is health? 
389.  Why is it a sin to take drug? 
390.  Is it permissible to experiment on a live human being? 
391.  Is organ donation important? 
392.  What sorts of acts violate the human right to bodily integrity? 
393.  How do Christians assist someone who is dying? 
394.  How do Christians treat the corpse of someone who has died? 
395.  What is peace? 
396.  How does a Christian deal with anger? 
397.  What does Jesus think about nonviolence? 
398.  Must Christians be pacifists? 
399.  When is the use of military force allowed?
400.  What does it mean to say that man is a sexual being?

Chúa Nhật 17 Tháng 2 Năm 2016 

401.  Is there a priority of one sex over the other? 
402.  What is love? 
403.  How is sexuality related to love? 
404.  What is chaste love?  Why should a Christian live a chaste life? 
405.  How can anyone live a chaste life?  What can it help? |
406.  Does everybody have to be chaste, even married people? 
407.  Why is the Church against premarital sexual relations? 
408.  How can you live as a young Christian if you are living in a premarital relationship or have already had premarital relations? 
409.  Is masturbation an offense against love? 
410.  What is meant by “fornication”? 
411.  Why is prostitution a form of fornication?
412.  Why is the production and consumption of pornography a sin against charity? 
413.  Why is rape a serious sin? 
414.  What does the Church say about using condoms to fight AIDS? 
415.  What is the Church’s judgment on homosexuality? 
416.  What are the essential elements of Christian marriage? 
417.  What significance does the sexual encounter have within marriage? 
418.  What is the significance of the child in a marriage? 
419.  How many children should a Christian married couple have? 
420.  May Christian married couple regulate the number of children they have? 
421.  Why are all methods of preventing the conception of a child not equally good?

Chúa Nhật 21 Tháng 2 Năm 2016 

422. What can childless couple do? 
423.  What is the Church’s judgment on surrogate motherhood and artificial fertilization?
424.  What is adultery?  Is divorce the appropriate response? 
425.  What does the Church have against “marriage without the certificate”? 
426.  What is regulated by the Seventh Commandment:  “You shall not steal” (Ex 20:15)? 
427.  Why is there no absolute right to private property? 
428.  What is theft, and what falls under the Seventh Commandment? 
429.  What rules apply to intellectual property? 
430.  What is meant by commutative justice? 
431.  Is it permissible to use tax dodges? 
432.  May a Christian speculate in the stock market or in Internet stocks? 
433.  How should we treat property that belongs to everyone? 
434.  May a Christian make bets and play games of chance? 
435.  Is it permissible to “buy” and “sell” human beings? 
436.  How should we treat the environment? 
437.  How should we treat animals? 
438.  Why does the Catholic Church have her own social teaching? 
439.  How did the Church’s social teaching develop? 
440.  Are Christians obliged to become involved in politics and society? 
441.  What does the Church say about democracy? 
442.  What is the Church’s stance on capitalism or the free-market economy?

Chúa Nhật 28 Tháng 2 Năm 2016 

443.  What is the duty of managers and entrepreneurs? 
444.  What does the Church’s social doctrine say about the topics of labor and unemployment? 
445.  What is meant by the principle “labor before capital”? 
446.  What does the Church say about globalization? 
447.  Is globalization exclusively a matter of politics and economics? 
448.  Are poverty and underdevelopment an inescapable fate? 
449.  What significance do the poor have for Christians? 
450.  What are the “corporal works of mercy”? 
451.  What are the “spiritual works of mercy”? 
452.  What does the Eighth Commandment require of us? 
453.  What does our relationship to the truth have to do with God? 
454.  How strongly obligatory is the truth of the faith? 
455.  What does it mean to be truthful? 
456.  What should you do if you have lied to, deceived, or betrayed someone? 
457.  Why does telling the truth require discretion? 
458.  How confidential is the secret of the confessional? 
459.  What ethical responsibilities are connected with the communications media? 
460.  What dangers result from the media? 
461.  How does art mediate between beauty and truth? 
462.  Why does the Ninth Commandment forbid sexual desire? 
463.  How does one achieve “purity of heart”?

Chúa Nhật 6 Tháng 3 Năm 2016 

464.  What good is shame? 
465.  What attitude should a Christian take toward other people’s property? 
466.  What is envy, and how can you fight against it? 
467.  Why does Jesus demand that we practice “poverty in spirit”? 
468.  What should a person yearn for most? 
469.  What is prayer? 
470.  What prompts a person to pray? 
471.  Why is Abraham a model of prayer? 
472.  How did Moses pray? 
473.  How are the Psalms important for our prayer? 
474.  How did Jesus learn to pray?
475.  How did Jesus pray? 
476.  How did Jesus pray as he was facing his death? 
477.  What does it mean to learn from Jesus how to pray? 
478.  Why can we be confident that our prayer is heard by God? 
479.  What can we learn from the way in which Mary prayed? 
480.  What are the words of the “Hail Mary”? 
481.  How do you pray the Rosary? 
482.  What role did prayer play among the first Christians? 
483.  What are the names of the five main types of prayer? 
484.  What is a prayer of blessing?

Chúa Nhật 13 Tháng 3 Năm 2016 

485.  Why should we adore God? 
486.  Why should we petition God? 
487.  Why should we petition God for other people? 
488.  Why should we thank God? 
489.  What does it mean to praise God?
490.  Is it enough to pray when you feel like praying? 
491.  Can you learn to pray from the Bible? 
492.  Does my personal prayer have something to do with the prayer of the church? 
493.  What are the characteristics of Christian prayer? 
494.  How can my everyday routine be a school of prayer? 
495.  Can we be sure that our prayers are heard? 
496.  Why do we need the Holy Spirit when we pray? 
497.  Why does it help to turn to the saints when we pray? 
498.  Can you pray anywhere? 
499.  When should a person pray? 
500.  Are there various ways to pray? 
501.  What is vocal prayer? 
502.  What is the essence of meditation? 
503. What is interior of “contemplative” prayer? 
504.  What can a Christian accomplish through meditation? 
505.  Why is prayer sometimes a struggle?

Chúa Nhật 20 Tháng 3 Năm 2016 

506.  Is prayer not just a sort of conversation with yourself?
507.  What happens if you find that prayer does not help? 
508.  What happens if you do not feel anything when you pray or even experience reluctance to pray? 
509.  Isn’t praying a flight from reality? 
510.  Is it possible to pray always? 
511.  What are the words of the Our Father? 
512.  How did the Our Father come about? 
513.  What structure does the Our Father have? 
514.  What position does the Our Father hold among prayers?
515.  Where do we get the confidence to call God “Father”? 
5
16.  How can people say “Father” to God if they have been tormented or abandoned by their earthly father/their earthly parents? 
517.  How are we changed by the Our Father? 
518.  Is the Father is “in heaven”, where is that heaven? 
519.  What does it mean to say, “Hallowed be thy name”? 
520.  What does it mean to say, “Thy kingdom come”? 
521.  What does it mean to say, “Thy will be done on earth as it is in heaven”? 
522.  What does it mean to say, “Give us this day our daily bread”? 
523.  Why does man not live on bread alone? 
524. What does it mean to say, “Forgive us our trespasses, as we forgive those who trespass against us”? 
525.  What does it mean to say, “Lead us not into temptation”? 
526.  What does it mean to say, “Deliver us from evil”? 
527.  Why do we end the Our Father with “Amen”?